Mondriaanhuis biedt stilte-beleving

7 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - In het geboortehuis van Mondriaan is op dit moment de tentoonstelling ‘Steven Aalders verbindt...’ te zien, met werk van architect Dom Hans van der Laan, componist Morton Feldman en Steven Aalders zelf.

door Jolanda Meulendijks

In deze tentoonstelling gaat het om een beleving met alle zintuigen. Bezoekers worden ondergedompeld in een ruimte en stilte die vraagt om concentratie; een stilte-ervaring die uitnodigt tot meditatie, leidt tot rust en bezinning. Het Mondriaanhuis biedt bezoekers nu de gelegenheid deze tentoonstelling exclusief en solo, buiten de normale openingstijden om, te ervaren.

Kunstenaar Steven Aalders heeft een tentoonstelling samengesteld waarbij hij de opdracht kreeg twee andere kunstenaars uit te nodigen die hem in zijn werk geinspireerd hebben, met wie hij verwantschap voelt. Steven heeft drie disciplines bij elkaar gebracht, beeldende kunst, architectuur en muziek. In 5 kamers zijn meubels te zien van architect en monnik Dom Hans van der Laan, hoort u muziek van componist Morton Feldman en ziet u schilderijen van beeldend kunstenaar Steven Aalders. Voor Steven is dit een persoonlijk project geworden; hij heeft samengebracht wat hij in zijn dagelijkse leven ervaart en wat indirect zijn werk en gedachten daarover beinvloedt.

Om uit te vinden of een solobezoek daadwerkelijk een unieke toevoeging zou zijn voor bezoekers, heeft het Mondriaanhuis Machtelt Halewijn uitgenodigd als proefpersoon. Machtelt is vanuit haar bedrijf Vierkwadraat, procesbegeleider bij veranderingsprocessen in managementteams, benaderd vanuit de menskant (www.vierkwadraat.nl). Gewapend met haar eigen gemaakte houten krukje, heeft zij zich een uur lang overgegeven aan deze tentoonstelling. Op verzoek vertelt zij over haar ervaring: ,,Deze tentoonstelling gaat niet over mooi of lelijk, goed of slecht. Het gaat over rust, beinvloed door de aanwezige leegte en eenvoud. Waar de werken van Aalders en Van der Laan heel harmonieus zijn, een fundamentele basis, vormt de muziek van Feldman een schone dissonant die daarlangs schuurt. Ik heb langdurig gekeken naar de schilderijen van Aalders en elke keer ging ik weer andere dingen zien. De meubels van Van der Laan geven geborgenheid. En door de belichting op de meubels vindt een herhaling plaats van het lijnenspel in de schilderijen. De essentie van deze tentoonstelling is niet het zien maar juist het ervaren, een stilte-beleving.”

Het Mondriaanhuis biedt lezers van De Stad Amersfoort exclusief gelegenheid om deze beleving een uur solo te ondergaan. Zij kunnen dit uur ook gelijkgestemden meenemen, dan geldt een afgestemd groepstarief.

Maandag 12 en 26 oktober en 9 en 23 november tussen 13.00-17.00 uur.

Maandag 19 oktober en 16 november tussen 19.00-23.00 uur. Kosten €10,- per uur. Belangstellenden kunnen zich telefonisch tijdens kantooruren opgeven via 033 46 00 170 of een e-mail sturen naar info@mondriaanhuis.nl. Zie ook de lezersactie op deze pagina.

u Mondriaanhuis, Kortegracht 11, www.mondriaanhuis.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie