‘Amersfoort weert lage inkomens’

30 september 2009 om 00:00 Nieuws

,,Het lijkt er op dat de gemeente zich vooral richt op het binnenhalen van de hogere inkomens en de lagere inkomens het liefst ziet vertrekken naar Almere of zo. Dat is ronduit schandalig. Dat beleid is in tegenspraak met de wens van een ongedeelde stad. We moeten geen hek om Amersfoort zetten om mensen met een lager inkomen te weren. Die hebben ook het recht om een woning in Amersfoort te vinden, binnen een acceptabele termijn.”

SP hekelt lange wachtlijst sociale huurwoningen AMERSFOORT - De gemeente weert lage inkomens uit de stad. Dat stelt SP-raadslid Geert Groeneveld op basis van de gemeentelijke publicatie ‘Amersfoort in cijfers’ .

door André van der Velde

Op basis van de cijfers concludeert Groeneveld dat de wachttijd op een sociale huurwoning In Amersfoort vijf tot zeven jaar is, afhankelijk van het type woning. ,,De wachttijd was al belachelijk hoog, maar nu wordt het ronduit absurd.”

Sociale huurwoningen

Een belangrijke reden voor het oplopen van de wachttijd is volgens Groeneveld dat er te weinig sociale huurwoningen zijn. ,,In de gemeente Amersfoort wordt enorm veel gesloopt. Er worden weliswaar meer huizen gebouwd, maar per saldo minder sociale huurwoningen. Bovendien werkt het vorig jaar ingevoerde Huur op Maat niet. Het is bedoeld als instrument om ‘scheefwoners’ te verplaatsen, maar het zorgt er juist voor dat er minder sociale huurwoningen vrijkomen omdat mensen minder snel verhuizen. Dat heet het paard achter de wagen spannen.”

De SP heeft het college schriftelijke vragen gesteld over de misstanden. Omdat die vragen in behandeling zijn wil de gemeente vooralsnog niet op de kritiek reageren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie