Gratis computers voor minima

30 september 2009 om 00:00 Nieuws

,,De eerste computer werd uitgereikt op 20 mei’’, weet PvdA-raadslid Grace Tanamal. Zij is één van de initiatiefneemsters en lid van de Taskforce Armoede. In 2007 deed de Taskforce enkele aanbevelingen aan het gemeentebestuur iets te doen aan armoede in Amersfoort. Eén van de aanbevelingen was dat elk huishouden een eigen computer moest hebben. ,,Een computer is tegenwoordig een onderdeel van het huishouden, en is net zo gewoon als een wasmachine’’, vertelt Tanamal. ,,Ook gezinnen in de bijstand kunnen niet zonder.’’ Omdat de gemeente er geen geld voor wilde uittrekken, werd samen met Matchpoint Betrokken Ondernemen en René Slotboom van Motiva Ondersteunings Bureau (MOB) het project ‘Alle minima een computer’ opgezet. De bedoeling was gebruikte (bedrijfs)computers een tweede leven te gunnen. De eerste 50 computers werden aangeboden door Altrecht Talent in Utrecht. Deze organisatie op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg had nieuwe computers aangeschaft en schonk de oude computers aan dit project.

‘Tweede leven voor gebruikte apparatuur’ AMERSFOORT - Een leven zonder computers is tegenwoordig haast ondenkbaar. Dat merken ook gezinnen met kinderen in de bijstand. Speciaal voor deze groep bestaat er een mogelijkheid om gratis een tweedehands computer aan te vragen. In het kader van het project ‘Gratis computers voor minima’ zijn er al zestig computers uitgereikt. Tachtig aanvragen zijn nog in behandeling.

door John Spijkerman

Het Maatschappelijk Ondersteuningsbureau Carefors regelt de aanvraag en de verspreiding van de computers. Vanuit het pand van het AE Team aan de Zwaaikom worden de tweedehands computers aan- en afgevoerd. De oude computers kunnen daar worden afgeleverd, maar Carefors haalt de computers ook op. Tanamal hoopt dat meer bedrijven en particulieren hun oude computers niet weggooien, maar beschikbaar stellen voor dit project.

Instanties op het gebied van maatschappelijk werk, de sociale dienst en de NVA dragen mensen aan die in aanmerking komen voor een computer. Nog tachtig aanvragen wachten op afhandeling. De computers zijn gratis, maar mensen kunnen ook afspreken een tegenprestatie te leveren in ruil voor een computer.

Het ROC Midden Nederland doet mee aan het project. Elke donderdag zijn leerlingen onder begeleiding van een docent bezig om ingeleverde gebruikte computers na te kijken en ervoor te zorgen dat ze goed werken. ,,De aangeleverde computers hebben geen supergeheugen, maar ze zijn geschikt om huiswerk op te maken en op te chatten en msn-en’’, legt Tanamal uit. Nu de scholen weer zijn begonnen, verwacht ze dat de leerlingen wekelijks zo’n 16 tot 20 computers kunnen klaarmaken voor gebruik. De leerlingen installeren de computers ook bij de mensen thuis. En voor digibeten verzorgt ROC Midden Nederland PC-les. Tanamal is trots dat het project zich kan bedruipen zonder subsidie. ,,De instellingen doen het gewoon er bij.’’

uVoor informatie over dit project en aanmelding mail naar e-mailadres: XRSLOT@yahoo.com.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie