Amersfoort neemt afscheid van kabouter Hans (+ video)

Nieuws

Van de Brug werd vooral bekend door de houten paddestoelen die hij maakte. Zo’n tien jaar geleden doken ze op mysterieuze wijze op allerlei plekken in de stad op. Hij was op het idee gekomen door het verdriet dat hij als medewerker van Rusthof zag op het kindergedeelte van de begraafplaats. Om het leed van ouders en kinderen iets te verzachten wilde hij die begraafplaats wat opfleuren en maakte hij van oude boomstronken paddenstoelen, of preciezer gezegd vliegenzwammen.

Kindervriend laat spoor van paddenstoelen na AMERSFOORT - Amersfoort is minder sprookjesachtig geworden. Hans van de Brug, beter bekend als kabouter Hans is vrijdag 25 september plotseling overleden (1956 - 2009). De kleurrijke Amersfoorter werd volgens zijn kabouterfamilie 153 jaar. Enkele honderden Amersfoorters namen woensdagmiddag afscheid van hem in Park Randenbroek.

door André van der Velde

Verkleed als kabouter maakte Van de Brug de houten paddestoelen in zijn werkplaats in het Randenbroekerbos. Kinderen namen er graag een kijkje. Zij konden er spelen met de paddestoelen, mooie tekeningen maken of kleuren. Maar helemaal bijzonder was natuurlijk dat ze bij hem broodjes konden bakken, kaboutersoep maken of lekkere popcorn en pannenkoeken konden snoepen. En altijd stond een bekertje kabouterlimonade voor ze klaar.

Niet alleen kinderen zochten de kabouter graag op. Ook hun ouders of leerkrachten streken met genoegen bij zijn kabouterhut neer. ‘s Avonds ging voor de gezelligheid de vuurkorf aan en kwamen mensen geregeld een kopje koffie drinken en een praatje maken.

Met zijn kabouterwagen reisde kabouter Hans door het land. Zo bracht hij ieder jaar een bezoek aan Kabouterland in Exloo (Drenthe). Ook was hij geregeld te gast bij Zwembad Octopus in Leusden. In Amersfoort heeft hij diverse schoolpleinen opgefleurd en het kabouterpad langs de Heiligenbergerbeek heeft hij op passende wijze ‘aangekleed’.

Twee weken geleden vierde de kabouter zijn 153ste verjaardag, uiteraard in ‘zijn’ Randenbroekerbos. Een dag voor zijn verjaardag bezocht film- en programmamaker Rob Lampe hem. ,,We kenden elkaar goed, we woonden als kind in dezelfde straat en kwamen elkaar geregeld tegen. Wat ik geweldig aan hem bewonderde was dat hij zijn dromen volgde. Niet iedere grote stoere kerel durft een kabouterpakje aan te trekken om kinderen te vermaken, maar daaraan had hij maling.”

Achteraf gezien denkt Lampe dat het twee weken geleden al niet zo goed met hem ging. ,,Hij sprak in de derde persoon over zichzelf. Dat deed hij eigenlijk alleen tegen kinderen. Ik realiseer me nu dat ik had moeten vragen; is de kabouter niet een beetje moe? Want het viel me wel op dat zijn anders zo gebruinde kop er nu wat vermoeid en grauw had uitgezien.”

Kabouter Hans is niet meer, gelukkig zullen veel mensen hem met een glimlach herinneren en zijn sprookjeswereld zal in Amersfoort ongetwijfeld voortleven.

Hans van de Brug wordt in stilte gecremeerd.

video:

http://lezerspagina.stadamersfoort.nl/page/Detail/Amersfoort-neemt-afscheid-van-Kabouter.427533.news

advertentie
advertentie