Maximaal zeven evenementen

23 september 2009 om 00:00 Nieuws

De nieuwe evenementennota is volgens wethouder Arriën Kruyt hard nodig omdat Amersfoort fors groeit. De verwachting is dat de stad in 2018 160.000 inwoners heeft. Het aantal evenementen en festivals moet daarop worden aangepast. ,,In de binnenstad zijn drie pleinen geschikt voor evenementen, maar daar zijn ook beperkingen wat betreft overlast en de wekelijkse markt. Daarom keken we als college naar de dekzandrug. Die is destijds bij de ontwikkeling van Kattenbroek heel bewust vrijgehouden, opdat daar ook evenementen zouden kunnen worden georganiseerd.”

Omwonenden Park Schothorst blijven sceptisch SCHOTHORST - Er mogen maximaal zeven evenementen per jaar op de dekzandrug in Park Schothorst plaatsvinden, waarvan zes met versterkte muziek. Dat staat in de Evenementennota 2009 - 2015, die het college vorige week dinsdag heeft vastgesteld. De bewonersgroep ‘Stadspark in Balans’ is blij met de verbeteringen ten opzichte van de in maart gepubliceerde conceptnota, maar vindt nog steeds dat de gemeente de overlast voor omwonenden van het park stevig onderschat.

door André van der Velde

De zes evenementen met versterkte muziek in Park Schothorst mogen in totaal maximaal vijftien dagen per jaar duren, exclusief de dagen van op- en afbouw. Het mogelijk zevende evenement is sportief van aard en zonder versterkte muziek en/of een omroepinstallatie. Kruyt denkt daarbij aan een beach- sporttoernooi, zoals afgelopen zomer in het kader van Amersfoort 750 plaatsvond.

Op dit moment vinden er jaarlijks vijf terugkerende evenementen plaats. Dat zijn het Teamruiters Pinksterconcours, een eendaags jongerenfestival, de Teamruiters regiokampioenschappen, het Dorpsfeest Hoogland en het bluesfestival Highlands. Als het aan het college ligt mogen daar dus nog één evenement met versterkte muziek en/of een omroepinstallatie aan worden toegevoegd en één sportief evenement zonder versterkte muziek. Kruyt: ,,Per saldo kunnen er twee evenementen bijkomen. Maar dat zal niet zo’n vaart lopen. Dit jubileumjaar was natuurlijk uitzonderlijk. Volgend jaar is weer een normaal jaar en ik denk dat die zes evenementen met versterkte muziek geeneens worden gehaald.”

In maart leidde de conceptnota tot veel onrust bij omwonenden. Er kwamen maar liefst 1200 inspraakreacties binnen bij de gemeente. ,,Het aantal van maximaal 57 festivaldagen per jaar heeft bij de omwonenden geleid tot een schrikreactie. Maar we waren niet van plan ook daadwerkelijk zoveel dagen toe te staan”, aldus Kruyt. ,,De bezwaren van de omwonenden waren vooral gericht tegen geluidsoverlast door muziek. We hebben nu gekozen voor een beperktere uitbreiding van het aantal evenementen op de dekzandrug met een duidelijk maximum. Ook zijn naar aanleiding van de reacties en nader onderzoek de geluidnormen naar beneden bijgesteld.”

Zo is nu vastgesteld dat maximaal drie dagen per jaar een geluidniveau van 80dB(A) op de dichtst bijzijnde gevel is toegestaan. Op de andere dagen is een geluidniveau van maximaal 70dB(A) mogelijk. Met de inperking van de geluidnormen is ook de mogelijke omvang van muziekfestivals beperkt, aldus Kruyt.

Voorzitter Martijn Hisschemöller van de Bewonersgroep Stadspark in Balans is blij met het naar beneden bijstellen van de geluidsnormen en het strikter vaststellen van het aantal evenementen (7) en het aantal evenementendagen (22). ,,Er zit wel een heel grote ‘maar’ aan”, reageert hij. ,,De op- en afbouw van de evenementen is net zo belastend voor de wijk als de evenementen zelf. Een evenement mag één week opbouwtijd hebben. Als je gaat rekenen kom je uit op veertien op- en afbouwdagen per evenement, dus in totaal 98 dagen. Tel dan de 22 evenementendagen erbij op en je zit op 120 dagen waarop iets in het park gebeurt en er onrust in de wijk is”, rekent hij voor. ,,Daarom vinden we vier evenementen per jaar ruim voldoende.”

Volgens Hisschemöller is Kruyt overigens ook te gemakkelijk over de schade aan de flora en fauna heengestapt. ,,De gemeente onderschat het effect van het geluid op de welzijn van de dieren in het park”, stelt hij. ,,Er is een onderzoek geweest naar de schadelijke invloed van de evenementen op de aanwezige diersoorten. Die bleek echter moeilijk te bepalen, en daarom gaat de gemeente in nader overleg met het ministerie van LNV. Het is dan ook erg raar de nota nu al vast te stellen.”

De nota wordt op 13 oktober besproken in de gemeenteraad.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie