Moskee hekelt stemmingmakerij

23 september 2009 om 00:00 Nieuws

De afgelopen maanden zijn er verschillende ruzies geweest tussen moskeebezoekers en omwonenden over onder meer het fietsen over het voetpad parallel aan het Valleikanaal, auto’s die in de wijk dubbel worden geparkeerd en honden die in de buurt van de moskee worden uitgelaten. ,,Vooral de laatste weken lijkt de situatie uit de hand te lopen”, zegt BPA-raadslid Ruud Schulten. ,,Sommige mensen voelen zich zo bedreigd dat zij het huis niet meer uitdurven. Vorige week zondag zag een man een moskeeganger over het voetpad fietsen en sprak hem daarop aan. Hij werd vervolgens door een groepje Marokkanen belaagd en een echtpaar dat hem wilde helpen kreeg ook de volle laag. ‘We zullen je hondje ophangen’, dreigden ze.” Schulten stelt ook nog een aantal vergelijkbare incidenten te kennen.

‘Ruzies en spanningen niet overdrijven’ AMERSFOORT - De El Fath moskee in Liendert is de laatste maanden geregeld in het nieuws geweest in verband met allerlei spanningen tussen omwonenden en moskeebezoekers. Naar aanleiding van enkele geweldsincidenten heeft de BPA onlangs bij de gemeente aangedrongen op het inzetten van politietoezicht. Het moskeebestuur stelt echter dat de onrust wordt overdreven en hekelt het beeld dat in de media is ontstaan.

door André van der Velde

Woordvoerder en ex-bestuurslid Abdelkarim Elkarti van de El Fath moskee zegt dit incident in elk geval niet te kennen. ,,En wat ik niet begrijp is dat dit kennelijk gelinkt moet zijn aan de moskee. Wij zijn geen Marokkaanse instelling of zo. Sterker nog, ik denk dat een moskeebezoeker zoiets nooit zou doen, die wil juist vrede en harmonie.”

Dat het incident wordt gelinkt aan de moskee is volgens El Karti tekenend. ,,Een ander incident dat volstrekt onterecht aan onze moskee werd gelinkt, vond een kilometer verderop plaats en betrof geeneens een moskeebezoeker.”

Dat de moskee in de schijnwerpers lijkt te staan, heeft volgens het moskeebestuur te maken met de stemmingmakerij van enkele omwonenden. El Karti: ,,Een heel klein groepje mensen weet met enige regelmaat de media te vinden. Maar het beeld dat zij die paar omwonenden laten schetsen, klopt van geen kant. Er is helemaal geen sprake van dat de situatie hier escaleert. We doen juist heel veel activiteiten voor en met de buurt en hebben heel veel steunbetuigingen en positieve reactie gekregen.”

Volgens El Karti zijn de laatste tijd nogal wat misverstanden ontstaan. ,,Wij worden er bijvoorbeeld van beschuldigd het hondenuitlaatgebied in te willen perken. Dat is pertinent onjuist. We hebben nog nooit om zo’n verbod gevraagd en vinden honden ook helemaal niet onrein.”

El Karti erkent dat moskeegangers weleens fietsen over het voetpad. ,,Net als veel scholieren. Wij hebben al voor de bouw van de moskee gepleit voor fietssluizen, maar die laten helaas nog steeds op zich wachten. Trouwens we spreken onze mensen erop aan en benadrukken dat ze daar niet mogen fietsen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie