Inburgering splijt raad in tweeën

9 september 2009 om 00:00 Nieuws

Volgens BPA en VVD heeft het college een eigen interpretatie gegeven aan de gescheiden inburgering, waardoor in de praktijk moslimvrouwen gescheiden het traject kunnen volgen van mannen. De twee partijen wilden ook opheldering van wethouder Sebastiaan van ‘t Erve (Integratie) over een brief die het college in april naar minister Eberhard van der Laan stuurde. Daaruit blijkt dat Amersfoort in circa 14 procent van de gevallen bewust gescheiden trajecten uitvoert voor alleen vrouwen.

Motie BPA en VVD haalt het net niet AMERSFOORT - De discussie over de al dan niet gescheiden inburgering in Amersfoort heeft de gemeenteraad dinsdagavond in twee kampen verdeeld. Een motie van de BPA en de VVD met de opdracht aan het college de gescheiden inburgering per direct stop te zetten, haalde het net niet.

door André van der Velde

Wethouder Van ‘t Erve stelde dinsdagavond dat de discussie vooral een definitiekwestie is. Hij benadrukte dat Amersfoort geen gescheiden inburgeringscursussen aanbiedt, maar dat die door natuurlijke omstandigheden wel kunnen ontstaan. Bijvoorbeeld door logistieke oorzaken, Voor veel vrouwen komen de ochtenden immers beter uit dan voor veel mannen, die overdag veelal werken.

De ferme toon in de brief aan minister Van der Laan had volgens van ‘t Erve te maken met de indruk die de minister aanvankelijk wekte dat hij vóór het verplicht mengen van groepen was. Dat bleek echter niet het geval te zijn.

De BPA en de VVD namen geen genoegen met de antwoorden van de wethouder en handhaafden hun motie. Zij kregen steun van de SP en het CDA.

De PvdA, GroenLinks, Jouw Amersfoort (JA) en de ChristenUnie stemden tegen de motie, die in hun ogen overbodig is. JA hekelde wel de slechte regie van de verantwoordelijke wethouders Gert Boeve en Van’t Erve.

De uitslag van de stemming is bijzonder: 19 raadsleden voor en 19 tegen. Dat betekent dat de motie weliswaar niet is aangenomen, maar dat deze een volgende keer weer in stemming kan worden gebracht. Saillant detail is dat uitgerekend een BPA-raadslid, Gerard van Vliet, dinsdagavond afwezig was.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie