‘Kruising Nieuwland levensgevaarlijk’

2 september 2009 om 00:00 Nieuws

De gele spuitbusstrepen van de technische recherche zijn nog op het wegdek zichtbaar. Dinsdag twee weken geleden vond op de kruising rond 18.30 uur een ernstig ongeluk plaats, waarbij een 14-jarig meisje uit Amersfoort zwaargewond raakte. Het meisje zat achterop een snorfiets die botste tegen een afslaande auto. Zij werd met ernstige verwondingen opgenomen in het Universitair Medisch Centrum in Utrecht.

Zorgen over hoge snelheden op Gaardendreef NIEUWLAND - Moet eerst een kind worden doodgereden, voordat de gemeente maatregelen neemt? Die vraag stellen zich omwonenden van de kruising Gaardendreef/Poortersdreef met De Oude Munt/Het Rode Hert in Nieuwland. Volgens hen houdt het gemotoriseerde verkeer op die weg onvoldoende rekening met de honderden basisschoolkinderen die daar dagelijks moeten oversteken. ,,Auto’s en bussen rijden te hard en de twee papiercontainers belemmeren het zicht van zowel bestuurders als overstekende kinderen.”

door André van der Velde

Het ongeluk heeft de omwonenden van het kruispunt diep geschokt. Volgens hen staat het ongeluk echter niet op zichzelf. ,,Dit is een levensgevaarlijke plek, het verkeer rijdt hier veel te hard”, zegt Corine Resink. ,,En dat terwijl hier dagelijks honderden kinderen oversteken van of naar basisschool De Malelande en van of naar de peuterspeelzalen en de bso aan De Oude Munt. Vaak gaat het maar net goed, maar je kunt er op wachten dat het een keer misgaat.”

De verkeersdrempels op de kruising doen volgens diverse omwonenden hun werk niet goed. ,,Ze hebben nauwelijks nut”, aldus Resink. ,,De stadsbussen rijden er vaak zonder snelheid te minderen overheen en ook automobilisten die weten hoe je die bobbels moet nemen, verlagen hun snelheid niet. En scooters kunnen er gewoon langs rijden.”

Een andere doorn in het oog van omwonenden zijn de twee papiercontainers op de kop van Het Rode Hert. ,,Die belemmeren het uitzicht van zowel automobilisten als overstekende kinderen”, stelt Manette Sinnema die tegenover de containers woont. ,,Ze moeten daarom weg van dit drukke kruispunt.” Volgens haar wil huisvuilinzamelaar ROVA echter naast de twee papiercontainers nog een extra plasticcontainer plaatsen. ,,Dat is onbegrijpelijk. Het kruispunt moet helemaal open zijn, zodat iedereen onbelemmerd naar links en rechts kan kijken.”

Een woordvoerder van de gemeente stelt dat de containers binnenkort een stukje van de weg verplaatst zullen worden, zodat ze het zicht minder belemmeren. ,,Dat is op verzoek en in samenspraak met de omwonenden afgesproken.” Een andere locatie is volgens hem niet aan de orde. ,,Het lastige is dat je dit soort containers gewoon nodig hebt. Er is wel gesproken over alternatieve locaties, maar er is gewoon geen andere goede plek gevonden.”

De woordvoerder zegt niet in te kunnen gaan op de specifieke verkeersituatie op de kruising, omdat de verkeersdeskundige voor Nieuwland op vakantie is. ,,Maar mensen kunnen altijd aangeven of ze een situatie onveilig vinden. Dat zal de gemeente bekijken wat eraan kan worden gedaan.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie