Kleinkinderen van Amersfoort (slot)

26 augustus 2009 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - In het Mondriaanhuis, geboortehuis van Piet Mondriaan aan de Kortegracht is nog t/m 13 september de tentoonstelling Kleinkinderen van Amersfoort te zien. Deze tentoonstelling is het resultaat van een project waar vier middelbare scholen aan hebben meegedaan en dat onderdeel uitmaakt van het project Zonen&Dochters van Amersfoort in het kader van het feestjaar Amersfoort 750.

door Jolanda Meulendijks

In de afgelopen weken heb ik u bericht over leerlingen en docenten van drie van de vier scholen die meegedaan hebben aan dit project. De vierde en laatste school in deze rij is Het Nieuwe Eemland. Docent tekenen en cultuurcoördinator Cassandra Lighthart vertelt me dat zij door Karen Wins vorig jaar al benaderd werd om te brainstormen over het idee van een educatief project bij een expositie. ,,Iets met de drie bekendste kunstenaars van Amersfoort en per kunstenaar drie moderne kunstenaars laten reageren , al dan niet uit Amersfoort”, dat was wat er toen lag aan idee. Samen hebben Karen en Cassandra het concept uitgewerkt en Karen heeft uiteindelijk het educatieve project handen en voeten gegeven.

Eind november 2008 is ook Cassandra gestart met haar leerlingen van 6 VWO. Haar slogan naar leerlingen toe is altijd geweest: ,,Het kunstvak is het enige vak waar je mag afkijken, de kunst van het afkijken. Door te imiteren en na te maken leer je veel over de kunstenaar, over zijn werk en daarmee ook over je eigen werk.” Binnen de werkplaats die Cassandra opzette, ondergingen de leerlingen een waar werk- en groepsproces. Er werd veel gepraat over het hoe en waarom van wat ze deden en gedaan hadden.

Rond de 45 werken zijn er gemaakt door haar leerlingen. Met een deel heb ik de expositie binnen het Mondriaanhuis ingericht. Met het andere deel heeft Cassandra binnen het Leerhotel aan de Daam Fockemalaan ook een expositie ingericht. Beide exposities zijn nog t/m 13 september te bezichtigen.

Voor mij springt het werk van Marloes Joosten eruit. Het is een tweeluik, bestaande uit twee foto’s genomen vanaf de Mondriaanbrug in Amersfoort. Het laat het Amersfoort van nu zien, met het lijnenspel van Mondriaan erin. Snapshots, gezien in het voorbij fietsen en door Marloes op foto vastgelegd. Ze zag de bovenlijnen van de treinen en moest meteen aan Mondriaan denken, een idee als een kwinkslag en uitgewerkt op foto.

Ook de reacties in driedimensionale werken vind ik fascinerend. ‘In de knoop met Mondriaan’ van Roel Hovius is een stevige stapeling van hout op hout maar tegelijkertijd ook juist heel speels; een puzzel die in elkaar grijpt met kleuraccenten op de kopse kantjes, een driedimensionaal lijnenspel. De ‘Ijzeren 3Dboom’ van Christy Groen waaiert wild uiteen op de bovenverdieping, een wonderlijk en beweeglijk object met gekleurde bollen en blokken erin geprikt, een lijnenspel van ijzer, een bijna sprookjesachtige vertaling van Mondriaans bomen. Voor mij heeft dit project duidelijk gemaakt dat Mondriaans ideeën nog steeds tot de verbeelding spreken en volop leven.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie