Edvald Boasson Hagen wint tijdrit en Eneco Tour

26 augustus 2009 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De Noorse wielrenner Edvald Boasson Hagen heeft vanmiddag in Amersfoort de tijdrit gewonnen van de Eneco Tour. Daarmee werd hij ook eindwinnaar van de wielerronde. In de tijdrit bleef Boasson Hagen de Nederlanders Sebastian Langeveld en Maarten Tjallingi voor.

Met twintig minuten vertraging ging om 12.55 uur Bobbie Traksel van start voor zijn tijdrit. Hij was de nummer laatst in het klassement. Klassementsleider Edvald Boasson Hagen ging om 16.25 uur van start.

De renners startten op het Eemplein en finishten op de Stadsring. De rit was 13,1 kilometer lang.

De start werd twintig minuten uitgesteld omdat er niet tijdig genoeg dranghekken op de Varkensmarkt stonden.

Bij de start op het Eemplein staat Rick Snapper (13) uit Nijkerk. ,,Ik vind wielrennen soms wel leuk en ik heb nog vakantie, daarom ben ik hier. Ik kom niet speciaal voor een renner. Het is leuk omdat het dichtbij is."

Wieke van Hal en Ivo van Waardenburg komen uit Rotterdam. Ivo is de wielerfan van de twee. ,,We zijn speciaal voor de Eneco Tour met de trein naar Amersfoort gekomen. We zijn heel erge fans. We komen met name voor Joost Posthuma. Het is alleen jammer dat toppers al Tom Boonen zijn afgestapt. Zaterdag gaan ze niet naar Assen waar de Ronde van Spanje start. Dan is Wieke jarig."

De Amersfoortse Lucia van der Vegt vindt het leuk dat het evenement in Amersfoort is. ,,Ik ben wel wielerfan. Ik volg ook de Tour de France. Ik ben ook een paar keer naar de Tour de France geweest om te kijken. Maar ik heb verder niet veel verstand van wielrennen. Ik kom ook niet voor een speciale renner. Ik vind het gewoon leuk om te kijken met alles er omheen."

Ook op het Eemplein is het rennerskwartier. Hier maken de renners zich klaar voor hun rit en staan ook de bussen van de ploegen en de volgauto's. Mecaniciens zijn druk het materiaal op orde te krijgen en renners rijden zich warm op rollerbanken. Wim Tijmensen uit Scherpenzeel kijkt hier zijn ogen uit. ,,Ik ben wielerfan. Omdat het in de buurt is ga ik nu kijken. Zaterdag ga ik de Vuelta op tv kijken." Hij vindt het leuk om rond te lopen. ,,Ik wist niet dat je zo dicht bij de wielrenners kon komen", vertelt hij terwijl Servais Knaven zich pal voor zijn neus warmtrapt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie