‘Iedereen heeft herinneringen’

26 augustus 2009 om 00:00 Nieuws

,,Ik ben Amersfoortfanaat, het is een ontzettend leuke stad. Jaren geleden ben ik begonnen met het sparen van ansichtkaarten. Maar in een doosje bewaren is saai. Ik wil ze delen met andere mensen. Daarom heb ik ze ingescand en ben ik er presentaties mee gaan geven in verzorgingstehuizen en andere instellingen. Dit doe ik gratis, het is een groot succes. Mensen vroegen mij steeds vaker of mijn verhalen en ansichtkaarten ook in boekvorm zouden verschijnen. Dat is in 2007 voor het eerst gebeurd”, aldus de enthousiaste Jan Carel van Dijk.

Jan Carel van Dijk komt met nostalgisch boek AMERSFOORT - Bij een stadsjubileum horen ook boeken. In 2009 is een aantal exemplaren verschenen of moet nog verschijnen. Eén van die boekjes is het ‘Amersfoorts Nostalgieboekje. Leuke weetjes & verzamel ideetjes’ van Amersfoorter Jan Carel van Dijk. Het boekje is vanaf vandaag, woensdag 26 augustus, voor € 7,95 verkrijgbaar bij de Amersfoortse boekhandels.

door Christine Schut

Hij heeft sindsdien, dus in korte tijd, drie titels op zijn naam staan. ‘Het Amersfoort van onze grootouders’, ‘Het Hoogland van onze grootouders’ en ‘Den Treek-Henschoten in kaart gebracht’ verschenen en werden een succes. ,,Ik heb mijn trilogie volbracht en die leverde weer leuke contacten op waardoor ik besloot een vierde boek te maken. Met iets anders dan ansichtkaarten. Het is een nostalgieboekje geworden met informatieve, niet te lange teksten en foto’s. De verzamelobjecten op de foto’s komen uit mijn eigen collectie. Het boekje beschrijft de laatste vijftig, zestig jaar van de Amersfoortse geschiedenis.”

Het boekje bevat tachtig pagina’s. Elke twee pagina’s vormen een apart hoofdstuk. Op de linker pagina staan wetenswaardigheden, op de rechterpagina de bijbehorende illustratie. Voorbeelden van onderwerpen zijn kinderboeken die over Amersfoort gaan, Keistadfeesten, Amersfoortse bieren, roemruchte bedrijven en artiesten uit de Keistad. Het biedt een mooi kijkje in de verzamelcollectie van de auteur.

,,Ik heb voor een deel heimwee naar het Amersfoort van vijftig jaar geleden. Maar Amersfoort is mooi geworden. Ook door het vele groen. Daar is de gemeente veel mee bezig. Maar er zijn ook dingen die dierbaar zijn verdwenen. De bedrijvigheid bij de Eemhaven bijvoorbeeld met zijn graansilo’s en bierbrouwerijen. Voor jonge Amersfoorters was er destijds altijd wel wat te beleven. Daar staat tegenover dat de Amersfoortse binnenstad mooier is dan ooit. De meeste panden zijn gerestaureerd en fris geschilderd. De binnenstad is van een ongekende schoonheid. Het verleden loopt over in het heden. Met dit boekje wil ik een brug slaan tussen verleden en heden.

Iedereen heeft herinneringen. Dit boekje is bedoeld om mooie herinneringen weer te laten herleven. Er staan historisch verantwoorde feitjes in, maar het is niet te zwaar. Het is een geheugensteuntje, het herinnert aan wat in Amersfoort is verdwenen.”

Als Amersfoortfan heeft Van Dijk uiteraard ook de festiviteiten rond Amersfoort750 op de voet gevolgd. ,,Het is natuurlijk ook uniek dat een stad in feeststemming is ondanks de crisis. De negatieve sfeer werd overspoeld door Amersfoort750.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie