Start cursusjaar bij Scholen in de Kunst

19 augustus 2009 om 00:00 Nieuws

Op de locatie Coninckstraat 58 presenteren de afdelingen dans, theater, beeldende kunsten (ook fotografie en digitale media) en creatief schrijven zich. Er is informatie over het cursusaanbod 2009-2010 en bezoekers kunnen rondkijken in alle lesruimtes en praten met docenten. In veel ruimtes zijn docenten en cursisten aan de slag. Verder zijn er openbare repetities en diverse activiteiten. Belangstellenden kunnen in- en uitlopen of zelf actief deelnemen aan een workshop.

AMERSFOORT - Op zaterdag 29 augustus is er een Last Minute Open Huis bij Scholen in de Kunst. Tussen 11.00 en 16.00 uur kan iedereen zien, horen en beleven wat er het komend cursusjaar allemaal is te doen. Op het gebied van dans, theater, muziek en beeldende kunsten. Voor kinderen, jongeren en volwassenen. Een uitgelezen moment dus om kennis te maken met het cursusaanbod en de docenten, eens rond te kijken in de cursuslokalen en eventueel direct ter plekke in te schrijven. Geïnteresseerden zijn van harte welkom op Coninckstraat 58. door Nanda de Geus

Culturele weg

Scholen in de Kunst stimuleert (nog meer) mensen in Amersfoort, Soest en Leusden aan kunst deel te nemen, hun eigen culturele weg te ontwikkelen en kennis te laten maken met wat kunst te bieden heeft. De wijze waarop het cursusaanbod wordt gerealiseerd is veelzijdig en wisselt een lange termijn aanpak af met kortlopende activiteiten en projecten. Scholen in de Kunst streeft ernaar haar activiteiten te laten plaatsvinden in een kunstzinnige, stimulerende en inspirerende omgeving. Zo vinden er onder andere muzieklessen in het monumentale gebouw aan de Muurhuizen plaats, is popmuziek ondergebracht aan de Zwaaikom en worden de theater, dans- en beeldende cursussen aan de Coninckstraat gegeven. We lichten een paar cursussen uit het veelzijdige aanbod en laten enkele docenten aan het woord.

Creatief Schrijven: meer dan duizend beelden

Een heerlijke uitingsvorm: schrijven. Maar hoe schrijft je zodat er precies komt te staan wat je wilt zeggen? In de schrijfcursussen van Scholen in de Kunst gaan cursisten op zoek naar de manier van schrijven die goed bij hen past. Zij maken kennis met meerdere stijlen en vormen. Docent Wanda Dijkstra helpt hen hun talent te ontdekken en een eigen stijl te ontwikkelen. Er zijn twee cursussen Creatief Schrijven: In de eerste cursus maken cursisten kennis met de manier van schrijven die bij hen past door verschillende manieren en thema’s uit te proberen en de pen los te maken. In de tweede cursus kan iedereen zich verder ontwikkelen door het maken van een eindproduct, een verhaal, gedicht, lied of toneeltekst. Deelnemers kunnen alleen werken, maar ook de samenwerking zoeken met iemand van beeldende kunst, theater of muziek. Wanda: ,,Schrijven is eten en drinken voor mij. Al vanaf mijn kindertijd schrijf ik om vat te krijgen op emoties, levensvragen en gebeurtenissen. Ik schilder met taal. Een blog, een gedicht, een korte mijmering. Ze zeggen wel dat een beeld meer zegt dan duizend woorden, maar ik houd van woorden. Ik houd ervan om zo te schrijven en te schaven, dat ik uiteindelijk heel veel zeg met weinig woorden. Meer dan met duizend beelden.”

Cursussen Tekenen en Schilderen: creatieve verbeelding

Scholen in de Kunst biedt vele teken- en schildercursussen aan. Zowel voor de prille beginner als de doorgewinterde cursist. Eén van de docenten, Erwin van Zijl, geeft al jaren zeer enthousiast les: ,,Het bijzondere van kunst is dat je bijna vanuit het niets tot de mooiste dingen kunt komen. Een tekening kan al ontstaan door een beetje houtskool dat afgeeft op papier. Blijkbaar kan kunst toe met weinig middelen. Kunst biedt ruimte om de onpeilbare diepte van de verbeeldingskracht te ontdekken en optimaal vorm te geven. In een tijd waarin alles in toenemende mate lijkt te gaan om snelle overconsumptie en bevrediging van materiële en geconfectioneerde levensbehoeften - met passiviteit en afhankelijkheid als gevolg - vind ik het meer dan verantwoord om juist de creatieve rijkdom die oorspronkelijk in onszelf schuilt volop te stimuleren. Dit kan al beginnen met het ontdekken van een mooie drieklank, het schilderen van een kleurrijk fantasiedier of het hakkelig uitspreken van een paar zinnetjes op toneel. Creatieve verbeelding is een kostbaar bezit en heeft er baat bij beschermd te worden, hoe eerder hoe beter.”

Als kunstenaar en docent wil Erwin graag iets van deze motivatie en bezieling op zijn medemens over brengen. Techniek en kennis zijn in zijn optiek onmisbaar maar geen doel op zich.

,,Waar het om gaat is de verwondering, die als vanzelf ontstaat als we met een open geest naar onszelf en onze omgeving blijven lijken. Het beoefenen van kunst in de meest elementaire betekenis hoeft weinig te kosten en kan net als een goed gesprek, lichaamsbeweging of humor een beetje bijdragen aan de kwaliteit van het leven“, aldus Erwin.

De oriëntaalse dans: vieren van het vrouwzijn

Scholen in de Kunst biedt op diverse locaties danscursussen aan. Van jazzdance tot hiphop. Van klassiek ballet tot breakdance. Ook voor oriëntaalse dans, ook wel buikdansen genoemd, kunt u bij Scholen in de Kunst terecht. ,,De oriëntaalse dans komt voort uit oeroude dansvormen en wordt vanuit de oosterse cultuur vooral door vrouwen onderling gedanst. Buikdansen is het vieren van het vrouwzijn”, zegt docent Gunesh. ,,Kenmerkend voor deze dans is het isoleren en golven van verschillende lichaamsdelen. Tijdens deze lessen leren cursisten de basisbewegingen van de buikdans, zoals verfijnde heupisolaties en borstbewegingen, krachtige shimmies en sierlijke arm- en handbewegingen. Vervolgens combineren we deze bewegingen in choreografieën en improvisaties.”

Gunesh nodigt cursisten uit hun eigen manier van dansen te vinden. ,,Ik daag deelnemers uit betekenis te geven aan hun dans, door kwaliteiten zoals verfijning en kracht in bewegingen en gezicht tot uitdrukking te laten komen.“

Wie op zaterdag 29 augustus komt kijken wat Scholen in de Kunst te bieden heeft, kan zich meteen inschrijven voor een nieuwe cursus. Meer informatie: info@scholenindekunst.nl en telefoon 033 - 4 673 473 of kijk op www.scholenindekunst.nl

u Zaterdag 29 augustus, Coninckstraat 58 van 11.00-16.00 uur. Meer info: www.scholenindekunst.nl en 033 4673 473

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie