Boer Kok beduusd over vele reacties

19 augustus 2009 om 00:00 Nieuws

HOOGLAND - Boer Kok heeft de afgelopen dagen veel reacties gekregen op de televisiedocumentaire 'De Kleine Oorlog van boer Kok' die onlangs op Nederland 2 is uitgezonden. ,,Ik heb ontzettend veel bloemen, kaartjes, mailtjes en telefoontjes gehad. Een geëmigreerde boer uit Nieuw Zeeland belde zelfs en vroeg zich af 'waar ze in Nederland nou eigenlijk mee bezig zijn'”, reageert hij. ,,Ik had wel op reacties gerekend, maar dat het er zoveel zouden zijn had ik absoluut niet verwacht."

De documentaire van Huib Schoonhoven, Karen Kuiper en Kees Vlaanderen vertelt het verhaal van een kleine Hooglandse boer en zijn twee zonen. Met man en macht verzetten zij zich tegen de stad die hun land wil annexeren en tegen de kafkaëske landbouwbureaucratie. Sinds 1995 volgen de makers deze familie in hun dappere strijd met steeds onverwachte wendingen.

Via de mail heeft Kok zo'n 150 reacties gehad. ,,In de mailtjes zeggen mensen geen goed woord over te hebben op het handelen van politie en gemeente. Tot nog toe heb ik één mailtje gehad van iemand die zei dat ik het allemaal zelf heb uitgelokt. Dat was één anti-mailtje, de rest is allemaal positief." Ook op straat en in de kerk is hij de afgelopen dagen vaak aangesproken. ,,Een vrouw zei me zich te schamen dat dit in Amersfoort is gebeurd en iemand anders zei dat ze aanvankelijk niet kon geloven dat het zo erg was, en dat ze geschokt was door de documentaire"

Van diverse kanten is Kok aangeraden een schadevergoeding van de gemeente te eisen. ,,Dat gaan we ook doen. Het is verbijsterend wat ons is aangedaan en financieel zijn we er niet beter van geworden, in tegendeel. We hebben veel rechtszaken moeten voeren en dat heeft ons in totaal zo'n twee ton gekost."

De vele positieve reacties hebben ook de verwachtingen van documentairemaker Huib Schoonhoven ruimschoots overtroffen. ,,We hadden zelfs in onze stoutste dromen niet verwacht dat de documentaire zo zou aanslaan. Zo overweldigend als dit hebben we nog nooit meegemaakt en de Humanistische Omroep ook niet. We zijn enorm blij en gelukkig dat dit kritische denken zoveel positieve reacties heeft opgeroepen." Volgens hem heeft de documentaire een gevoelige snaar geraakt. ,,Mensen voelen zich kennelijk enorm betrokken bij wat de familie Kok is aangedaan." Schoonhoven is ervan overtuigd dat ,,de geschiedenis boer Kok gelijk zal geven. Voor mij gaat de vlag pas uit als de giertank daar weer over het land rijdt. Met dat verbod veertien jaar geleden, begon deze hele affaire."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie