TINQ-tankstation Soesterweg ontmanteld

19 augustus 2009 om 00:00 Nieuws

SOESTERKWARTIER - Tot grote opluchting van de omwonenden heeft het omstreden TINQ-tankstation aan de Soesterweg de deuren definitief gesloten. Donderdag is in opdracht Gulf/TINQ-eigenaar Arie Miedema begonnen met ontmantelen van het bedrijf. Daarmee lijkt een einde te zijn gekomen aan een jarenlange periode van ernstige overlast en onrust.

door André van der Velde

Vrijdagochtend. Een grote tankwagen van Gulf staat bij het ontmantelde pompstation en via een slang wordt benzine opgezogen uit twee ondergrondse tanks. Het gaat in totaal om zo'n 36.000 liter brandstof, legt een Gulf-medewerker uit. ,,En het duurt een uur of vier vijf voordat het er allemaal uit is." Hij wijst naar de slang en vervolgt: ,,Die buis is nogal dun, daarom duurt het zo lang." Een collega van hem is inmiddels druk in de weer met het verwijderen van de reclamezuil en de benzinepompen. ,,Gisteren zijn al de computers en dergelijke uit het kantoortje gehaald", licht hij toe. ,,Straks moeten alleen nog de tanks worden verwijderd en de luifels, maar dat gaat nog wel wat weken duren. En dan is het einde verhaal."

De werkzaamheden worden nauwlettend in de gaten gehouden door enkele omwonenden. Voor hen is het vertrek een overwinning. Bernard van Gellekom, de bewoner en eigenaar van het overgrote deel van het pand waarin het garagebedrijf tot voor kort was gevestigd, knikt. ,,Maar het was een moeizame overwinning. De hele kwestie duurde vijftien jaar en we hebben heel veel rechtszaken moeten voeren. Zo'n twee jaar geleden zijn we met Miedema in een mediation terechtgekomen", zegt hij in zijn woonkamer pal boven het voormalige pompstation. Voor hem en zijn partner Ingeborg Stuij stond één ding als een paal boven water. ,,Wij zouden hem uitkopen en hij niet ons. We wilden niet ons verlies nemen door hier weg te gaan en de buurt en de bewoners te laten zitten. Zij hebben ons namelijk echt in alle opzichten enorm gesteund." De mediation leidde ertoe dat ze Miedema konden uitkopen, zodat zij het hele pand in handen zouden krijgen. ,,Maar het duurde toen nog een flinke tijd om het rond te krijgen. Twee weken geleden heeft uiteindelijk de overdracht plaatsgevonden", vult Stuij aan.

Het gaat Van Gellekom wel aan het hart dat het pompstation weg moest. ,,Mijn grootvader is hier ooit begonnen met een garagebedrijf en een benzinepomp. Ik ben ermee opgegroeid. Maar", vervolgt hij, ,,uiteindelijk was er gewoon geen andere oplossing meer. Voor ons en de omwonenden betekent dit het einde van een vreselijk onrustige periode, een periode waarin in alle opzichten onzekerheden waren." Bedreigingen, vernielingen, en pesterijen waren aan de orde van de dag en het kwam geregeld voor dat aan milieu- en veiligheidsvoorschriften werden overtreden. ,,We hopen dat we nu op deze locatie rust te hebben, zowel privé voor elkaar, als zakelijk voor ons reclameproductiebedrijf."

Met een kwinkslag zegt Van Gellekom op het - voormalige - pompterrein een barbecue te zullen organiseren voor de omwonenden. ,,We hadden dit nooit voor elkaar gekregen zonder hun hulp, en die van vrienden en familie natuurlijk." Hij houdt even in en vervolgt. ,,En we zullen ook zeker burgemeester Albertine van Vliet uitnodigen. Zij heeft zich de afgelopen jaren duidelijk sterk voor ons gemaakt."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie