Primeur bij voetbalkampioenschap

5 augustus 2009 om 00:00 Nieuws

,,Die straf is inderdaad dit jaar voor het eerst”, vertelt Henk Nijhuis, voorzitter van scheidsrechtersvereniging COVS Amersfoort en omstreken. ,,We zullen dit natuurlijk na het toernooi gaan evalueren.”

Speler acht minuten uit veld na gele kaart AMERSFOORT - De spelers van de dertien Amersfoortse clubs die over anderhalve week (15 augustus) aan de 24e editie van het Vathorst Amersfoorts Voetbalkampioenschap beginnen, krijgen met een ander strafsysteem te maken. Voor het eerst in de geschiedenis van de jaarlijkse titelstrijd heeft een gele kaart direct gevolgen. De boosdoeners moeten het veld voor een periode van acht minuten verlaten.

door Balt Gmelig

Voor voetballers die op de velden van VOP op sportpark OIympus met een rode kaart worden geconfronteerd, verandert er niets. ,,Wanneer een speler direct rood krijgt, moet hij het veld verlaten en mag niet meer terugkomen. Hij wordt echter niet voor het gehele toernooi geschorst. Het voorval geven we wel aan de KNVB door. De tuchtcommissie besluit daarna wat er met de speler gaat gebeuren. Bij elke wedstrijd is ook iemand van de COVS aanwezig die aan de KNVB rapporteert, mocht dat nodig zijn. “

Nijhuis, op 10 januari 1937 geboren in Hilversum, woont al 42 jaar in Amersfoort. ,,Sinds 1967 ben ik ook lid van de COVS en sinds 1971 lid van het bestuur. Daarnaast ben ik 36 jaar actief geweest als docent opleidingen van de KNVB en sinds 1988 lid van de landelijke spelregelcommissie van de KNVB.”

De COVS is al jaren bij het Vathorst Amersfoorts Voetbalkampioenschap (AK) betrokken maar hoe lang kan de sympathiek Nijhuis zich niet precies herinneren. ,,Ik heb dat nooit bijgehouden maar het zal in ieder geval meer dan tien jaar zijn.”

,,Gemiddeld zo’n veertien scheidsrechters zijn jaarlijks op het AK actief,” weet Nijhuis wel exact te vertellen. ,,Ik ben zelf op het AK nooit als scheidsrechter actief geweest. Ik heb me altijd met de organisatie bemoeid.”

Over het AK nieuwe stijl heeft Nijhuis nog geen duidelijke mening. ,,Ik zou deze vraag liever na het toernooi willen beantwoorden. Wel is het zo dat scheidsrechters en teams allebei in hun voorbereiding op het seizoen bezig zijn. Voor een scheidsrechter is het wel leuker een volledige wedstrijd te fluiten in plaats van wedstrijden van twee keer vijftien of twintig minuten.”

De COVS heeft niet de beste scheidsrechters uit Amersfoort en omgeving voor het AK geselecteerd. ,,Ik zou niet willen spreken van de beste maar van scheidsrechters die gewend zijn om op dit niveau te fluiten. Ze moeten bereid zijn en de gelegenheid hebben om te fluiten.”

Nijhuis is niet blij met de ontwikkeling van het lokale scheidsrechterskorps in de laatste jaren. ,,Wij hebben een gebrek aan jonge scheidsrechters. In de jaren 80 en 90 ging van iedere opleiding 80 procent voor de KNVB fluiten. De laatste jaren zie je dat 95 procent van de opgeleide arbiters voor clubs gaat fluiten. Dit laatste betekent dat het korps scheidsrechters dat wedstrijden voor de KNVB fluit, vergrijst met als gevolg dat verenigingen steeds meer wedstrijden zelf moeten bemannen met clubscheidsrechters.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie