Ouders bezorgd over veiligheid

22 juli 2009 om 00:00 Nieuws

Het Johan van Oldenbarnevelt gymnasium heeft komend schooljaar meer leerlingen dan afgelopen jaar. De Joost van de Vondelschool huurt zes lokalen in die school. Aangezien het Van Oldenbarnevelt de lokalen nu zelf nodig heeft, moeten de leerlingen van de Joost van de Vondelschool verhuizen.

,,Het verkeer rond de scholen is dramatisch’’ AMERSFOORT - Ouders van leerlingen op de locatie De Stek van basisschool De Bolster aan de Beetslaan maken zich zorgen over de verkeersveiligheid. De gemeente wil hier vijf klassen van de Joost van de Vondelschool onderbrengen. De ouders hebben advocaten in de arm genomen en stappen naar de rechter als de gemeente de plannen doorzet. Geert Groeneveld stelde dinsdag namens de SP vragen over dit onderwerp.

Om nieuwe lokalen neer te kunnen zetten, moet er een procedure worden doorlopen. Op de plek naast de school De Stek kunnen die gebouwen het snelst worden geplaatst.

Dat zou op z’n vroegst 7 september kunnen gebeuren. Aan het einde van het jaar wordt bekend hoe lang de lokalen blijven staan. Ouders van leerlingen die daar al lessen hebben, zijn zeer bezorgd over de nog grotere drukte die rond deze plek zal ontstaan.

Niklas Arendsen, voorzitter van de ouderraad van de Bolster, schreef een boze brief aan de gemeente. Volgens hem heeft de gemeente veel te lichtvaardig voor deze plek gekozen. ,,Ik begrijp dat de gemeente een plek voor de leerlingen van de Joost van de Vondelschool moet vinden. Deze locatie is niet geschikt. Bovendien heeft de gemeente de verschillende mogelijke locaties niet goed tegen elkaar afgewogen. De argumenten kloppen niet.’’

Compromis

Arendsen vindt dat de lokalen niet aan de Beetslaan moeten verrijzen. Hij stelt een compromis voor. ,,Laat die lokalen één jaar naast De Stek staan. Doe in dat jaar onderzoek naar de meest geschikte plek. Dan kunnen die noodlokalen altijd nog naar die plaats verhuizen.’’

Hij gaat zelfs zover dat hij er mee wil instemmen dat de lokalen blijven staan als blijkt dat de Beetslaan de beste locatie is. ,,Ik weet zeker dat dit niet de uitkomst van een eerlijke en objectieve afweging zal zijn.

De ouders zijn diep in de materie gedoken. Ze hebben onder meer tien alternatieve plekken voor de lokalen gezocht. Hun voorkeur zou uitgaan naar noodlokalen op het terrein van het Johan van Oldenbarnevelt gymnasium. Het probleem wordt veroorzaakt door die school, dus moet daar ook naar de oplossing gezocht worden, vinden zij.

Volgens de gemeente is daar geen ruimte voor noodlokalen, omdat er monumentale bomen op het plein staan. De ouders hebben een onderzoek gedaan en vonden maar één boom in die categorie. Daarom zou er ruimte genoeg zijn.

Ook een grasveld aan de Catslaan is kansrijk in de ogen van de ouders. De gemeente heeft bij haar keuze voor De Stek gekeken naar de eigendomsverhoudingen en het bestemmingsplan. Een gedeelte van het grasveld aan de Catslaan is in bezit van de gemeente en heeft een nog nader te bepalen bestemming. Daar zouden volgens de ouders de klaslokalen uitstekend geplaatst kunnen worden.

Volgens de ouders is het nu al een wirwar van fietsers en auto’s op de Beetslaan als de scholen aan- of uitgaan. De komst van nog eens 150 leerlingen zou voor een nog grotere chaos zorgen. ,,Het is wachten op een ongeluk. Het verkeer is nu al dramatisch’’, stelt moeder Helen Lohmeijer.

Geert Groeneveld heeft op de website van het Van Oldenbarnevelt gezien dat de inschrijving voor het nieuwe schooljaar op 1 april stopt. Volgens hem had de gemeente toen al kunnen zien dat er meer leerlingen zouden komen. Toen had de gemeente volgens hem in de benen moeten komen om een oplossing te vinden. Hij vraagt zich af waarom de gemeente nog tot eind mei wachtte om een oplossing te zoeken.

,,De gemeente bereidt de plaatsing van tijdelijke huisvesting aan de Beetslaan voor. De extra lokalen komen daar tijdelijk. Eind dit jaar zal duidelijk zijn hoe lang de extra tijdelijke lokalen er zullen staan, wanneer het huisvestingsplan voor Amersfoort Zuid klaar is.

De gemeente is zich er van bewust dat de plaatsing van deze lokalen tot vragen en discussie leidt, maar heeft weloverwogen voor deze locatie gekozen. Er is dringend behoefte aan lokalen voor de Joost van den Vondelschool. De plek aan de Beetslaan is de enige haalbare locatie om binnen de korte termijn voorlopig voor onderwijs in te zetten. Het past namelijk in het bestemmingsplan en de grond is van ons. Het lukt ons niet om in de buurt binnen korte termijn een andere locatie beschikbaar te krijgen, als die er al zou zijn’’, aldus Anja Vonk, woordvoerder van de gemeente Amersfoort.

De gemeente heeft geen scenario voor het geval de ouders naar de rechter stappen. ,,Het staat iedereen vrij procedures te voeren. We hopen natuurlijk dat we in overleg met de scholen, ouders, bewoners en anderen tot goede oplossingen komen.’’

,,We weten dat dit een drukke plek is waar mensen zich snel onveilig voelen. Daar hebben we alle aandacht voor, daarom gaan we ook in overleg met scholen, ouders, verkeerscomités en 3VO het aspect verkeer uitwerken. Het is zeer wenselijk dat we allemaal meedenken en meehelpen om het gevoel van verkeersonveiligheid zo veel mogelijk te beperken’’, zegt Vonk op de kritiek op de verkeerssituatie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie