‘Ik word gediscrimineerd’

22 juli 2009 om 00:00 Nieuws

Grippeling heeft inmiddels aangifte gedaan bij het Anti Discriminatie Bureau. ,,We willen hier een buurtbarbecue houden. Ik dacht dat het wellicht handig zou zijn als we daarbij gebruik zouden kunnen maken van de buurtkamer. Je weet natuurlijk nooit wat voor weer het wordt. Ik heb hiervoor contact opgenomen met wijkcentrum De Driehoek aan de Woestijgerweg. Hiervandaar wordt het gebruik van de ruimt gecoördineerd. Ik kreeg een meisje aan de telefoon dat mij vertelde dat ik niet de sleutel kon krijgen omdat de ruimte niet bedoeld is voor mannen.”

Mannen niet welkom in buurtkamer VERMEERKWARTIER - ,,Mannen worden hier gediscrimineerd. Ik vind dat niet kunnen.” Dennis Grippeling is boos op welzijnsorganisatie SWA. Eind juni werd de buurtkamer aan de Ganskuijl 85a officieel in gebruik genomen. Overdag is de woning bedoeld voor buurtbewoners die vanwege renovatiewerkzaamheden even niet in hun eigen huis kunnen zijn. Na 16.00 uur kunnen buurtbewoners er samenkomen. ,,Mij is gezegd dat de ruimte niet bedoeld is voor mannen, dat is belachelijk. Ik ben een alleenstaande vader. Mijn zoon van negen mag er wel naartoe, maar ik niet.”

door Christine Schut

Rachid Karimi bevestigt het verhaal van Grippeling. Hij woont ook aan de Ganskuijl, is Marokkaan en moslim. ,,Tijdens het openingsfeest mochten alleen vrouwen naar binnen. Mijn vrouw is geweest en tegen haar is gezegd dat het niet de bedoeling is dat er mannen in de buurtkamer komen. In de buurt doen we alles samen. Het kan niet de bedoeling zijn dat mannen en vrouwen zo van elkaar worden gescheiden. Vroeger op school zaten vrouwen en mannen gescheiden, nu moeten we naast en door elkaar kunnen leven.”

Femmie van Diest, opbouwwerker van de SWA, ontkent de aantijgingen van Grippeling. ,,Wat meneer Grippeling zegt is niet waar. De Buurthuiskamer is in samenwerking met De Alliantie opgericht. Overdag is de woning bedoeld voor mensen die vanwege de renovatie van hun woning even niet thuis kunnen zijn, ook mannen. Na 16.00 uur zijn er activiteiten die de SWA samen met de bewoners organiseert. Nu is er alleen nog een vrouwenavond op woensdag, maar vanaf september willen we de activiteiten verder uitbouwen. We hebben alleen besloten geen jongerenactiviteiten te organiseren in de Buurtkamer vanwege de geluidsoverlast, daarvoor gebruiken we De Kolk aan de Lambert Heijnricsstraat.

Als mannen er een activiteit willen houden, kunnen ze contact met ons opnemen in wijkcentrum De Driehoek. In de Ganskuijl wonen veel traditioneel denkende gezinnen, daar moeten we wel rekening met houden.” Over de buurbarbecue is Van Diest niets bekend. ,,Het is wel zo, dat als er activiteiten in de Buurthuiskamer zijn, er iemand van SWA bij aanwezig moet zijn. We hebben daarvoor iemand in dienst die ongeveer elf uur per week werkt, dus dat is niet onbeperkt.”

Grippeling over de reactie van Van Diest: ,,Van Diest kletst. Bij de opening hing er al een aparte sfeer. De aanwezige mannen bleven buiten. Ik snap nu waarom.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie