Festivaldirecteur Math Meester (74) overleden

19 juli 2009 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Math Meester, in Amersfoort met name bekend als festivaldirecteur van Dias Latinos is zaterdagmorgen op 74-jarige leeftijd overleden. Dit meldt de website www.diaslatinos.nl. Ook had hij een gelijknamig reisbureau aan De Kamp. Meester lag al enige weken in het ziekenhuis ten gevolge van een slopende ziekte.

Hieronder kunt u een interview lezen met Math Meester uit De Stad Amersfoort van 8 augustus 2007.

‘Het hele leven zit in de muziek’

De jonge Math werd gegrepen door de Latijns-Amerikaanse muziek toen hij zijn diensttijd doorbracht op marinekruiser De Ruijter. Het schip meerde af in of op Curaçao, Venezuela, Puerto Rico, Sint Maarten, Aruba, Bonaire, Sint Eustachius en Saba. ,,Het was een belevenis’’, vertelt Meester nu. ,,In die tijd, begin jaren zestig, reisde je nog niet zoveel als dat nu gewoon is. Het was een wereldreis.’’ Nu nog geniet Meester als hij terugdenkt aan belevenissen. ,,In Venezuela hoorde je muziek op straat. De hele dag die schitterende muziek.”

Math kocht op zijn reis een lp zodat hij ook thuis van de Latijns-Amerikaanse muziek kon genieten. ,,Die heb ik helemaal grijsgedraaid. Het begon bij één plaat, maar het werden er al snel meer.’’ Nederlanders gingen steeds verder weg op vakantie en namen de muziek en de dansen mee naar huis. Ook brachten immigranten uit Latijns Amerika de temperamentvolle klanken mee naar Nederland. Met het organiseren van Dias Latinos, elf jaar geleden voor het eerst, pakte Math Meester zijn oude liefde voor deze muziek weer op.

Dansten in de beginjaren van het evenement maar een aantal paartjes op de muziek, inmiddels gaan de voetjes flink van de vloer. Met name salsa is ongekend populair. ,,Mensen vinden het heel jammer als ze niet mee kunnen doen’’, weet Meester. Maar toch waakt hij ervoor dat er alleen maar salsa te horen zou zijn op zijn Dias Lationos. ,,De opzet van het festival is uniek. Dias Latinos is veelzijdig, er is voor iedereen iets te vinden. Tegelijkertijd is duidelijk afgebakend welke muziek er te horen is: alle genres komen uit Midden- en Zuid-Amerika. Flamengo zul je er dus niet horen.’’

Met de organisatie van Dias Latinos is Math Meester zeker een half jaar lang fulltime druk. Veel bands melden zichzelf aan, maar de festivaldirecteur onderwerpt het aanbod aan een strenge selectie: ,,Het gevarieerde repertoire is de kracht van het evenement. Door de populariteit van salsa zijn veel bands deze muziek gaan maken, maar we kunnen er maar twee met salsa plaatsen.’’ Het festival moet van minuut tot minuut één groot feest zijn. ,,Dat is best moeilijk met Zuid-Amerikaanse bands. Zo was er vorig jaar een band die vijf minuten van tevoren pas aanwezig was. Die komen er niet meer in’’, zegt Meester resoluut.

De financiering van Dias Latinos baart Meester elk jaar weer zorgen. Het evenement kost ongeveer een ton, waarvan de gemeente Amersfoort 44.000 euro voor haar rekening neemt. ,,We zoeken nog een hoofdsponsor. Dat zou de basis voor het festival steviger maken.’’ Een andere jaarlijks terugkerende onzekere factor is het weer. Vorig jaar viel er met name op zondag veel regen. Toch bleef het publiek staan om van de muziek en de shows te genieten. ,,Dat komt door de muziek’’, aldus Meester. ,,Maar toch hoop ik voor dit jaar op zonnig weer.’’

De persoonlijke favoriet van Meester is dit jaar Astillero. ,,Zij brengen de tango op een nieuwe manier’’, zegt hij enthousiast. ,,Doordat de muzikanten ook op de bandoleon spelen, een instrument met een andere toonaard, moet de piano anders worden gestemd.’’ Astillero is te zien op het Lieve Vrouwekerkhof. Op ‘t Havik klinkt meer ingetogen muziek, wie van salsa houdt kan terecht op de Hof, op de Groenmarkt zijn spetterende optredens en op het Lieve Vrouwekerkhof klinkt de Mariachi. Zelf zal Meester veel te vinden zijn op de Appelmarkt. ,,Daar zijn de bijzondere dingetjes’’, verklapt hij.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie