Kleding gestolen van Kringloop

15 juli 2009 om 00:00 Nieuws

,,Het hele jaar was de opbrengst van onze textielbakken minder. We dachten dat dat mogelijk te maken had met de recessie. Tot we een telefoontje kregen van iemand die had gezien dat op eerste Pinksterdag ‘s ochtends onze bakken werden geleegd met een minivrachtwagen. Dat kon niemand van ons zijn geweest, want wij legen de bakken alleen op werkdagen overdag. Toen heb ik aangifte gedaan van diefstal”, aldus Bleij.

‘Het hele jaar is de opbrengst al minder’ AMERSFOORT - ,,Het ergst vind ik nog dat mensen hun kleding in onze inzamelbakken doen in de veronderstelling dat zij goed terechtkomt. Hoe haal je het in je hoofd die kleding te stelen.” Aan het woord is een boze Mieke Bleij, directeur van Kringloopcentrum Amersfoort. De organisatie is er achter gekomen dat het afgelopen half jaar regelmatig kleding is verdwenen uit de inzamelbakken die in de hele stad staan. Bleij heeft hiervan vier keer aangifte gedaan bij de politie.

door Christine Schut

In totaal is vier keer door getuigen gezien dat kledingbakken van het Kringloopcentrum werden geleegd. ,,Ik heb in totaal vier keer aangifte gedaan. Toen ik maandag 6 juli voor de derde keer aangifte ging doen, vertelde de politieman die mij te woord stond dat er verdachten waren aangehouden tijdens het legen van de kledingbak op het Neptunusplein. Toen heb ik daar weer aangifte van gedaan. Maar ik heb niet gehoord of deze mensen de diefstallen van onze kleding op hun geweten hebben. Ik hoor niets meer van de politie.”

Daar baalt Bleij een beetje van omdat ze nu niet weet of ze verdere maatregelen moet nemen om meer diefstallen te voorkomen. ,,We zijn in ieder geval bezig met de Rova, de eigenaar van de bakken, om de sloten te vervangen. Want de daders beschikken over onze sleutel en ons routeschema. In Amersfoort staan 26 bakken van ons, dus het duurt even voordat alle sloten zijn vervangen.” Ondanks dat de daders kennelijk over inside-informatie beschikken, wil Bleij er niet aan dat een van de twintig vaste personeelsleden of een van de tachtig onbetaalde krachten te maken heeft met de diefstallen.

,,Dat geloof ik niet. Hoewel je dat natuurlijk nooit kunt uitsluiten. Er is een paar mensen met een sleutel. Maar ja, er raakt er ook wel eens kwijt. Dat kan gebeuren.”

Bleij is wel benieuwd wat de daders beweegt. ,,Ik ben benieuwd wat ze met de kleding doen. De kledinginzameling is een aparte wereld, je moet weten waar je met je kleding terecht kunt. Het kost bovendien veel werk om in te zamelen en te sorteren. We weten dat de daders een minivrachtwagen hebben gehuurd via het verhuurbedrijf. Dat kost ook geld.”

Volgens poltiewoordvoerder Cornelie Hogeveen is de zaak nog in onderzoek. ,,We hebben maandag 6 juli rond 15.00 uur een verdachte aangehouden die kleding had gestolen uit de container op het Neptunusplein. Het gaat om een 32-jarige man uit Roemenië die volgens ons niets te maken heeft met de overige diefstallen. Hij stal alleen kleding voor zichzelf. Het onderzoek naar de diefstallen loopt nog. Het heeft onze aandacht. Ik kan er op dit moment verder nog weinig over zeggen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie