In welke tent woont God?

8 juli 2009 om 00:00 Nieuws

,,Dabar betekent woord en daad. Dabar-teams zijn komende zomer op 24 campings in heel Nederland te vinden”, vertelt Wolters. ,,Een team bestaat uit zes tot acht jongeren van 17 tot 24 jaar uit allerlei kerken in Nederland dat zich twee weken inzet om kinderen en jongeren een leuke vakantie te bezorgen. Over het algemeen doen ze dat niet op de grote en luxe campings met veel voorzieningen, maar de wat eenvoudiger campings waar niet veel meer georganiseerd wordt dan de wekelijkse bingo.”

AMERSFOORT - Komende zomer staan ze weer op de camping: ruim 400 Dabar-jongeren, waaronder ook een paar Amersfoortse. Ze organiseren sport- en spelactiviteiten, knutselen en spelen poppenkast en proberen bij dit alles iets van hun geloof over te dragen. Amersfoorter Leendert Wolters kan als coördinator enthousiast vertellen over dit campingwerk waarmee hij ook deze zomer druk is.

De dagen van een Dabar-team zijn goed gevuld, zegt Wolters. ,,’s Morgens zijn eerst de kinderen van circa 4 tot 10 jaar aan de beurt. We vertellen hen een verhaal uit de bijbel, er wordt geknutseld en een spel of iets anders leuks gedaan. Later in de ochtend komen de tieners en de jongeren. Voor hen hebben we korte, flitsende programmaonderdelen met vooral veel plezier, wat gezonde competitie en ook kort een onderwerp uit de Bijbel. Opvallend is dat veel kinderen en jongeren tegenwoordig echt niets meer weten over de Bijbel en het christelijk geloof. De vraag ‘In welke tent woont God?’ kwam vorig jaar van een meisje nadat ze een ochtend had meegedaan. ‘s Middags organiseren we een zeskamp, zeephelling of vossenjacht en voor de kleintjes poppenkast. ‘s Avonds zijn er activiteiten als Crea Bea, wie is de sterkste vrouw van de camping en kampvuur. Voor wie wil, hebben we een afsluiting van de dag waarbij we mensen iets mee proberen te geven door een gedicht of een lied of een stukje uit de Bijbel.”

,,Dabar-teamleden zijn vrijwilligers die door hun geloof in Jezus geïnspireerd worden dit campingwerk te doen”, verklaart Wolters hun motivatie. ,,Vaak komen ze jaar in jaar uit terug en nemen dan weer hun eigen vrienden mee om teamlid te worden. Naast het team hebben we ook vaak een campingpastor. Iemand die luistert en oog heeft voor wat mensen bezighoudt. Juist tijdens een vakantie komen gebeurtenissen uit iemands leven naar boven zoals echtscheiding, overlijden van familie of ziekte en dan kan het fijn zijn als er iemand is die belangeloos naar je luistert. Soms ook willen mensen ook gewoon een boom opzetten met iemand die daar de tijd voor neemt. De campingpastors zijn geen theoloog, maar hebben een gewoon beroep en komen met hun gezin op de camping staan. Ze doen de afwas, laten de hond uit, spelen met hun kinderen en staan ondertussen open voor een gesprek over levens- en geloofsvragen.”

Als jongeren twee weken intensief met elkaar en met kinderen en jongeren optrekken, verandert dat henzelf een beetje, merkte Wolters. ,,Regelmatig hoor ik terug dat ze het aandacht hebben voor anderen ook de rest van haar jaar gaan toepassen. Mensen die volgend jaar meewillen kunnen meer informatie vinden op www.hgjb.nl/dabar.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie