Waterwingebied vol avonturen

3 juni 2009 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Het Waterwingebied is zondagmiddag 7 juni van 13.00 tot 16.00 uur het toneel van vele activiteiten in het kader van de landelijke Dag van het Park, een jaarlijks evenement waar zo’n 60 gemeenten aan deelnemen. In Amersfoort zijn de Vrienden van het Waterwingebied gastheren en vrouwen bij de twee locaties in het park.

door Hans Duijvensz

Bij de ingang bij de Van Randwijcklaan komt een feesttent met tal van optredens voor jong en oud. Zo zijn er voor de kinderen knutselworkshops met natuurlijke materialen, natuurkundeproefjes, goochelaar Jannes en Merel die in haar kraam iedereen schminckt en er is een gezellig buitenterras. Daarnaast is er bij de ingang Lageweg ook een terras en zal daar voor het eerst een schaapherder zijn schapen scheren en wol spinnen. Bovendien kunnen er schapen producten gekocht worden en geeft de herder twee presentaties (14.00 en 16.00 uur) van natuurlijk gedrag bij de schapen.

Bij de Van Randwijcklaan wordt ook een kunstroute ingericht die onder de naam ‘Eéndagsvlinders’ beelden en objecten in hout, klei, steen en metaal laat zien van een twaalftal lokale kunstenaars. Eén van de deelnemende beeldend kunstenaars is Marjolein Tönis die met drie metalen beelden van de partij is. Marjolein koos voor deze beeldenroute het thema ééndagsvlieg: ,,Ik heb drie metalen ééndagsvliegen gemaakt die de liefde, de herinnering en het genieten van de kunst uitbeelden. Eéndagsvliegen zijn maar heel kort aanwezig in het veld en zijn voor mij een metafoor om anders naar kunst te kijken. Ik was een tijd geleden in het Mauritshuis in Den Haag om naar het beroemde schilderij ‘Het meisje met de parel’ van Vermeer te kijken. Ik wilde dichtbij gaan staan om goed te kijken maar moest op 3 meter afstand blijven; toen kwam er opeens een vlieg voorbij die gewoon op het schilderij ging zitten. Ik dacht; die vlieg heeft het een stuk beter dan wij en het leek me daarom een leuk thema om kunst eens door het oog van een vlieg te bekijken. ”

Naast de beelden van Marjolein Tönis zal tijdens de kunstroute onder meer werk te zien zijn van Jan-Kees Helms, Sally Pittman, Theo van Delft, Hannah Blom, Jaap Hettinga, Margarethe Broers en Mariska Boschman. Om 15.00 uur komt ook nog het Vliegend Festival langs, een bonte stoet vol muziek, theater en dans.

Voor natuurliefhebbers zijn er twee excursies door het Waterwingebied: om 13.30 en 14.30 uur. Natuurorganisaties en de Vrienden van het Waterwingebied zullen met een kraam ook van de partij zijn. De geplande puzzeltocht gaat door de stormschade waarschijnlijk niet door.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie