Urban Wijland: Kunst in de achtertuin

3 juni 2009 om 00:00 Nieuws

Elke kunstenaar stelt op twee locaties werk ten toon: in de binnenstad van Amersfoort en op het platteland. De organisatie heeft de kunstenaars uitgedaagd om hun kunstwerken te verbinden met een gebeurtenis, zoals een activiteit met het publiek of een audiovisuele presentatie.

AMERSFOORT - De tweede editie van de kunstmanifestatie Urban Wijland wordt deze zomer van 3 tot en met 28 juni gehouden. Bezoekers kunnen dan genieten van kunstwerken van maar liefst zestien kunstenaars die zich laten inspireren door de spanning tussen stad en platteland. Met uitdagende, brutale of ontroerende kunst vragen zij aandacht voor de verandering van het agrarisch landschap Hoogland-West en de spanning die dit oplevert ten opzichte van de Amersfoortse binnenstad.

Op bijzondere locaties in Amersfoort rijzen kunstwerken op van uiteenlopende kunstenaars. De inwoners van Amersfoort wordt een avontuur door hun eigen woonplaats en door het buitengebied voorgeschoteld. Want ook in het buitengebied verrijzen kunstwerken op plekken waar mensen ze niet verwachten. Een speciaal uitgezette kunstroute voert bezoekers langs al deze plekken.

Geheel in de sfeer van Urban Wijland is het evenement geopend met een ontbijt op de snelweg. In alle vroegte is op 3 juni het asfalt van de A1 omgetoverd in één groot tafellaken. Bezoekers konden zien hoe de donkerte verdreven werd door het opkomende zonlicht en luisteren naar de geluiden van de vogels, die langzamerhand werden overstemd door het verkeersgeluid.

Voor Amersfoorters die hun stad wel eens op een andere manier willen bekijken is er een speciale attractie op 20 juni, de Dag van het Nationaal Landschap. Urban Wijland presenteert dan tal van activiteiten op de geitenboerderij Breevoort in Hoogland-West. Eén van de attracties is een grote uitkijktoren, van waaruit goed zichtbaar wordt hoe de stad langzaam uitdijt en zich een weg vreet door het groene landschap eromheen.

Op 27 juni kunnen bezoekers, na zich vooraf aangemeld te hebben, een tocht maken door het donker van de polder, door de weilanden, over sloten en door de bossen. Een stormlamp is hun gids die ze later toe kunnen voegen aan een installatie die ‘de lichtjes van de stad’ verbeeldt. Op deze manier maakt elke ‘pionier’ zijn aanwezigheid kenbaar, als zijnde een hommage aan de stichters van de eerste steden. 29

Twee deelnemende kunstenaars:

Iedereen kent ze wel: de vaak onbemande stalletjes op het platteland waar men fruit, eieren of bloemen kan kopen. Het geld laat men achter in een blikje. Alles in goed vertrouwen. Dat kan alleen maar op het platteland. Of toch niet? Maarten de Vries zet in Amersfoort een pompoenenstal neer. Daar kan iedereen 29€ 5,- in het blikje stoppen en een van zijn zwart-wit prenten meenemen. Op het platteland zet De Vries objecten neer die men eerder in de stad zou verwachten: betonnen zuilen. In de zuilen zijn tekeningen gevat. Wel zichtbaar, maar niet bereikbaar. Groter contrast met de pompoenenstal is bijna niet denkbaar. En dat is precies zijn bedoeling.

Wie kent het sprookje van de rattenvanger van Hamelen niet? Zijn fluitspel had zo’n aantrekkingskracht op de kinderen dat ze allemaal achter hem aan liepen het dorp uit. Om er nooit meer terug te keren. Geluid kan heel verleidelijk zijn. Zelfs zo verleidelijk dat er een woord voor verzonnen is: lokroep. Lucie van der Zijde vraagt zich af wat de Amersfoorter beweegt. Welke lokroep brengt de bezoeker van Urban Wijland in beweging? De stad Amersfoort zendt een lokroep uit. De polders van Hoogland-West doen dat ook. Deze lokroepen zijn heel verschillend. De stad brengt vertier en de natuur zorgt voor rust en bezinning. Lucie van der Zijde nodigt de bezoekers van Urban Wijland uit naar de lokroep van de stad én naar die van het platteland te luisteren. Welke lokroep is het sterkst? 2929u Kijk voor meer informatie over Urban Wijland, het programma en locaties op www.urbanwijland.nl. Daar worden ook bijzondere gebeurtenissen en speciale acties aangekondigd. Het programma/routeboekje is ook af te halen bij Stadscafé de Observant. Urban Wijland is gratis.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie