Stadsrechten vieren op buurtfeest

3 juni 2009 om 00:00 Nieuws

Buurtfeesten spelen een belangrijke rol in de festiviteiten, omdat ze tot uitdrukking brengen dat Amersfoort 750 een feest van, voor en door bewoners is. Dat buurtfeesten bijdragen aan samenhang en goede onderlinge verstandhoudingen werd al verscheidene keren duidelijk in Amersfoort.

T/m september in alle wijken van Amersfoort AMERSFOORT - Amersfoorters geven massaal gehoor aan de oproep om Amersfoort 750 te vieren door buurtfeesten te houden. Via een speciale website kunnen Amersfoorters de feesten aanmelden. Inmiddels zijn er al 125 feesten aangemeld. Het ziet er naar uit dat de doelstelling om dit jaar 200 buurtfeesten te registreren, dan ook ruimschoots gehaald gaat worden.

door Rob Bosveld

In Kattenbroek en Vathorst werden in het weekend van 23 en 24 mei buurtfeesten gehouden. Bewoners van de Beekhuizerzand in Kattenbroek organiseerden toen al voor de vijfde keer een buurtfeest. ,,Eigenlijk ontstaan er hier op zomeravonden spontaan al buurtfeestjes”, vertelt Anita Spanjaard die dit keer de supervisie heeft. ,,Mensen zetten ‘s avonds regelmatig de stoelen buiten en drinken dan met elkaar een biertje.” Toch vindt Anita Spanjaard een ‘officieel’ buurtfeest wel heel nuttig. ,,Er zijn altijd mensen die een extra duwtje in de rug nodig hebben”, legt Spanjaard uit. ,,Als je dan wat extra’s doet, doen ze makkelijker mee.”

Buurvrouw Margreet Jansen heeft geholpen met de organisatie. ,,Het hoeft niet ingewikkeld te zijn. Wij hebben een springkussen en karaoke voor de kinderen en een barbecue voor de volwassenen”, legt Jansen uit. Met de kinderen waar ze als gastouder voor zorgt en die allemaal in de straat wonen, heeft ze een dansje ingestudeerd. De inspanningen van de kinderen worden hoog gewaardeerd door de buurtbewoners.

Veel waardering

Voor het buurtfeestpakket en het ruimschoots beschikbare buurtbudget dat de gemeente Amersfoort aanbiedt, is veel waardering. Niet alleen in Kattenbroek, maar ook in deelplan De Bogen in Vathorst, reageren de buurtfeestgangers enthousiast op de bijdrage van de gemeente Amersfoort. ,,De straat ziet er leuk uit met al die ballonnen, vlaggen, slingers en banieren”, reageert Bianca Timmers opgetogen.

Het is de tweede keer dat de bewoners van De Bogen een buurtfeest organiseren. ,,Zo’n buurtfeest schept een band”, bevestigt Hennie, een van de bewoners. Vorig jaar kreeg ze last van haar rug, waardoor ze zes weken plat moest. ,,Van heel veel bewoners kreeg ik hulp. Dat kwam mede doordat we elkaar door een buurtfeest al hadden ontmoet. Een buurtfeest helpt in het leggen van contact met elkaar. Later pluk je daar de vruchten van.”

Ook aan de Riesenberg in Vathorst is de opzet eenvoudig. Een springkussen, muziek, een biertap en een barbecue zijn genoeg om de verzamelde feestgangers een gemoedelijke avond te bezorgen. ,,Vergis je niet”, onderstreept oud-Hooglandervener Jaap Tomassen. ,,Zo’n feestje haalt voor veel mensen toch een drempel weg. Het is heel goed dat dit zo gestimuleerd wordt!”29

u Buurtfeesten aanmelden kan via www.buurtfeest-amersfoort.nl. Op www.destadamersfoort.nl is een uitgebreid overzicht van alle buurtfeesten te vinden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie