Scholieren verslaan Buurtfeesten

3 juni 2009 om 00:00 Nieuws

Amersfoort viert het hele jaar door dat het 750 jaar geleden stadsrechten kreeg. De bedoeling is dat zoveel mogelijk mensen meedoen met en zich betrokken voelen bij de verjaardag van Amersfoort. De buurtfeesten zijn een mooie manier om veel mensen te betrekken bij het vieren van die verjaardag.

Corderius levert journalisten in de dop AMERSFOORT - Een tiental Amersfoortse scholieren gaat in de komende maanden als reporter op pad voor De Stad Amersfoort.nl. Ze gaan voor zowel de site/krant verslag doen van 50 buurtfeesten. Dit project is opgezet voor ‘Buurtfeest Amersfoort’ door Mediahuis in samenwerking met hét nieuwsblad van Amersfoort. Woensdagmiddag 27 mei was de start: de journalisten in de dop kregen een workshop op de redactie en maakten een excursie naar de drukkerij van Koninklijke BDU in Barneveld.

door Norbert Witjes

Daarnaast is het houden van een buurtfeest bij uitstek geschikt om bewoners van dezelfde straat of wijk met elkaar in contact te brengen. Waardoor de betrokkenheid bij elkaar wordt vergroot, wat ook weer tot meer begrip, saamhorigheid en veiligheid kan leiden. Het streven van de Buurtfeest-organisatie is om 200 buurtfeesten te ondersteunen, die overigens door de bewoners zelf opgezet en uitgevoerd worden.

Een groep jongeren van het Corderius College gaat vanaf nu met schrijfblok en fotocamera verslag doen van de buurtfeesten. Het zijn leerlingen uit havo 4 en vwo 3 en 4 die zichzelf hiervoor hebben aangemeld. Daaronder ook een paar met ambities in de journalistiek; dus mogelijk levert het project toekomstige (jeugdige)correspondenten op.

Samen gaan zij zo’n vijftig buurtfeesten bezoeken om de sfeer op te tekenen, feestbezoekers te interviewen en foto’s te maken. De jonge reporters gaan op zoek naar het verhaal achter elk buurtfeest: de overburen die elkaar nu eindelijk leren kennen, de feestorganisatoren die nieuwe contacten leggen in de buurt, de kinderen die hun vriendjeskring in de wijk vergroten. En natuurlijk doen zij ook verslag van het feest zelf: de sfeer, de hapjes, de muziek, het plezier.

De jonge verslaggevers krijgen feedback op hun conceptverslagen van drie journalisten (van BDU Uitgevers en Mediahuis) en een docent Nederlands (Corderius). Ze hebben een serieuze taak te verrichten, waarbij het doel is om te komen toch vakkundige berichtgeving over Buurtfeesten Amersfoort. Gewapend met notitieblok, pen, camera en perskaart zijn ze de komende maanden te vinden op de diverse feesten.

Hun producties worden gepubliceerd op www.destadamersfoort.nl en www.buurtfeest-amersfoort.nl. Een aantal van de vijftig verslagen wordt opgenomen op de Amersfoort 750-pagina, die wekelijks verschijnt in De Stad Amersfoort.nl.

Het Buurtfeesten-reportageteam bestaat uit leerlingen van V3, V4, V5 en H4 van het Corderius College: Marieke Boon, Thomas Bosveld, Laura van der Erve, Nadine Hazeleger, Thomas van der Meer, Anne Oosterhout, Stephen Skocpol, Evy van Egmond, Rosanne Witteveen en Mathijs Hoogenboom.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie