‘Feestbende’ trekt door de wijken

27 mei 2009 om 00:00 Nieuws

Het Vliegend Festival is een project binnen het Verjaardagsfeest dat van 4 tot en met 14 juni in het kader van Amersfoort 750 wordt georganiseerd door Mobile Arts. Andere onderdelen zijn onder meer Toko Borra, het Verjaardagsspektakel en vooral ook het beroemde theaterfestival De Parade, dat voor het eerst in Amersfoort plaatsvindt. Het epicentrum van het culturele feestgedruis vormt tien dagen lang de omgeving rond de Koppelpoort. Maar dagelijks worden ook de wijken bij het festijn betrokken, daarvoor zorgt het Vliegend Festival, en hoe.

Vliegend Festival brengt muziek, theater en dans AMERSFOORT - Het zal bruisen in de wijken van Amersfoort met alle soorten muziek, theater en dans. Argeloze Amersfoorters zijn zich er misschien nog niet van bewust, maar geen enkele wijk zal er begin juni aan ontkomen. Tien dagen lang trekt namelijk de bonte stoet van het Vliegend Festival de wijken in om samen met de bewoners onvergetelijke feestjes te brouwen. Coördinator Renée van Veen en Dj Suna verheugen zich al enorm op het mobiele straatfeest.

door André van der Velde

,,We zijn als een nomadische theaterfamilie die op reis is in Amersfoort en op zoek gaat naar de inwoners van de stad”, legt Renée van Veen, coördinator van het Vliegend Festival in Amersfoort kort en krachtig het concept uit. ,,We zetten tien dagen lang elke dag een wijk in het zonnetje door middel van een aantal feestjes op verschillende locaties in die wijk.”

Donderdag 4 juni hebben het Vermeerkwartier en het Leusderkwartier de primeur. Rond 15.00 uur rijdt een bonte stoet, gevormd door drie tractoren die vijf feestelijk ingerichte platte wagens trekken, door de twee wijken. ,,Er is een podiumwagen waarop de artiesten optreden, een keukenwagen met lekkere hapjes, een wagen met een mooi buitenterras en tenslotte een VIP-wagen voor familie en vrienden van de artiesten”, vertelt Van Veen. ,,En iedere dag is een aantal artiesten van de Parade aanwezig, zoals de muzikanten van de 4Tuoze Matroze en de Theatermagneten.”

De stoet die de wijken zal intrekken wordt steevast aangevoerd door Dj Suna, die met haar muziek mensen zo weet te raken dat ze zich persoonlijk aangesproken voelen en spontaan meedoen. ,,Ik reageer met mijn muziek op wat ik zie en dat kan ik, omdat ik een heel breed archief heb van de meest meest uiteenlopende muzieksoorten”, vertelt ze enthousiast. ,,Als ik enkele oudere mensen op straat zie, dan draai ik iets van Tante Leen of Doris Day. En als ik bij wijze van spreken een Surinamer op het balkon zie staan, gooi ik er een lekkere salsa of merengue in.” Voor iedereen heeft ze wel de juiste muziek in huis. ,,Live improviseren vind ik prachtig. Stel er passeert een auto waaruit Arabische pop klinkt. Nou, dan zet ik ook die muziek op. Dat krijg je dus dat mensen herkend en zo erkend worden. Die interactie met mensen is mijn uitdaging. En het is nooit saai.” Van Veen knikt instemmend. ,,Je moet echt van goede huize komen wil je dat weerstaan. Dj Suna weet ieders emotie te raken.” Terwijl de stoet de wijk intrekt op weg naar een plein of park, worden omstanders meegelokt. ,,We zijn een bonte feestbende die door de wijk heentrekt. Als de rattenvanger van Amersfoort willen we iedereen nieuwsgierig maken en meenemen.”

Eén van de doelstellingen van het Vliegend Festival is de wijkbewoners bij het verjaardagsfeest te betrekken door hen zelf te laten optreden. Op de podiumwagen treden dan ook artiesten uit de wijk op, die daarbij worden gesteund door artiesten van De Parade.

Van Veen is ronduit trots op het programma, dat door de wijkbewoners zelf tot stand is gekomen, en doet enthousiast een greep uit het aanbod. ,,Op donderdag 4 juni treedt singer-songwriter Marten Paepe op in het Leusderkwartier. Hij maakt warme, akoestische fluisterliedjes en is een echt podiumdier. Vrijdag kraakt Per Expressie het Vliegend Festival, maar een dag later zijn we in Vathorst. Daar vindt een grote kindersymfonie plaats door maar liefst 230 kinderen van diverse Amersfoortse koren. Op maandag 8 juni treedt de 17-jarige Fleur op in het Bergkwartier. Zij komt uit Leusden en zingen is haar allergrootste hobby. Zij had zich direct aangemeld toen ze de oproep in de krant zag. Dinsdag 9 juni treedt het Custom Made trio op tijdens de tourrit van het Vliegend Festival naar het Lieve Vrouwe Kerkhof en zijn onderdeel van het grote Mirakel dat daar gaat plaatsvinden. Ze spelen lekkere Rock’n’Roll en Rockabilly. Woensdagmiddag 10 juni zijn we in Schothorst en Zielhorst. Daar vindt een jongerenmiddag plaats. Via jongerentalentenontwikkelaar Fex komen we aan rappers, skaters en dj’s. De 12-jarige drummer Sander Raaymakers uit Nieuwland treedt donderdag op en vrijdag 12 juni is het in het Soesterkwartier aan Blinde Ed, een allround toetsenman, zanger en vooral ook partyanimal. Hij is een kei in verzoeknummers.”

De organisatie kan nog zeker muzikanten, dansers, zangers, rappers, en kinderorkesten gebruiken, stelt Van Veen ,,Het vult zich aardig, maar natuurlijk geldt ook hier: ‘hoe meer zielen, hoe meer vreugd’”, lacht ze. ,,Iedereen kan meedoen en wij zorgen voor het publiek.”

Na de optredens in de wijk, wordt het publiek meegelokt naar de binnenstad. Op het Lieve Vrouwekerkhof zal het Vliegend Festival de feestfakkel overdragen aan het Verjaardagspektakel dat dagelijks om 21.45 uur begint.

Dj Suna en Van Veen denken dat het Vliegend Festival alle Amersfoorters zal raken. ,,We hopen iedereen het gevoel te geven van iets bijzonders, iets dat ze nog nooit hebben meegemaakt en hen altijd met plezier zal bijblijven.”

uHet totale programma van het mobiele straatfeest is te zien op www.mobilearts.nl. Aanmelden kan nog steeds, via 06-81899115 of drakaroest@hotmail.com.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie