Weekend-Tref, een uniek manteltje

20 mei 2009 om 00:00 Nieuws

,,Onze doelgroep bestaat uit mensen die weliswaar zelfstandig wonen, maar toch vaak weinig sociale contacten hebben”, zegt coördinator Kino van den Bergh. ,,Zij zijn in het weekend kwetsbaar voor eenzaamheid, terwijl ze doordeweeks allerlei vormen van dagbesteding hebben. Daarom biedt de Weekend-Tref in het weekend allerlei activiteiten: Je kunt hier dan een spelletje doen, de krant lezen of deelnemen aan een warme maaltijd. Ook worden allerlei activiteiten georganiseerd, van lezingen tot filmavonden.”

‘Dit soort initiatieven mag niet verdwijnen’ AMERSFOORT - Als de gemeente blijft bij de forse bezuinigingen op het wijkwelzijn, komen diverse wijkcentra in de problemen en daarmee de organisaties en initiatieven die daarvan gebruikmaken. Een daarvan is de Weekend-Tref, een ontmoetingsplaats voor (ex)cliënten van de geestelijke gezondheidszorg in wijkcentrum De Driehoek. ,,Sluiting zou ongelooflijk jammer zijn.”

door André van der Velde

Vrijwilliger Hans de Vos knikt instemmend. ,,Dat maakt de Weekend-Tref ook uniek”, vult de beheerder enthousiast aan. ,,Dit is een zogenoemd consumer run project, wat betekent dat mensen uit de doelgroep voor meer dan vijftig procent de vrijwilligerstaken op zich nemen. Zij zijn actief bij het maken van bijvoorbeeld de menukaarten, zijn gastheer of -vrouw of helpen bij het organiseren van activiteiten. Iedereen heeft zo wel zijn ding.”

Momenteel heeft de Weekend-Tref 42 vrijwilligers, die werken voor een doelgroep van zo’n 200 mensen. ,,We kunnen natuurlijk altijd nog mensen gebruiken”, benadrukt Kino. ,,Sommige mensen denken wellicht dat hier rare dingen gebeuren, dat hier een heel ander soort mensen aanwezig is. Dat is allemaal niet het geval”, zegt ze. ,,Hier komen mensen, geen ziektebeelden. Een van de sterkste kanten van de Weekend-Tref is dat je hier gewoon mag zijn wie je bent en dat je niet in een behandelsituatie komt. Er wordt hier ook goed naar elkaar omgezien, het is echt familieachtig.”

Christa Gold, een van vrijwilligers uit de doelgroep beaamt dat. ,,Als je niet lekker in je vel zit of het gaat even niet lekker met je, dat komt gewoon voor, dan is de Weekend-Tref als een manteltje om je heen. Hier is veel geborgenheid en hoef je niet te doen of het goed met je gaat. En met Kerst bijvoorbeeld is het hier heel bijzonder. Ik kan dan weliswaar naar familie of vrienden, maar ik ga dan altijd naar het kerstdiner. Dat is hier altijd heel goed verzorgd en zou ik niet willen missen.”

De Weekend-Tref wordt financieel ondersteund door WMO-gelden van gemeente Amersfoort, die ook wijkcentra als De Driehoek via de SWA ondersteunt. Kino kijkt dan ook met argusogen naar de beoogde bezuinigingen van de gemeente op het gebied van het wijkwelzijn. ,,Het zou ongelooflijk jammer zijn als De Driehoek dicht zou moeten. Alleen al voor ons is deze plek erg fijn. Het ligt centraal, er is een keuken en er is een terras.” Hans is minder diplomatiek. ,,Sluiting zou volslagen idioot zijn.”

uWeekend-Tref in De Driehoek, Woestijgerweg 3. Open op zaterdag van 13.30 tot 21.00 uur en op zondag van 13.30 tot 17.00 uur. Zie ook www.weekendtref.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie