‘Houd Hoogland-West groen’

13 mei 2009 om 00:00 Nieuws

,,Er waren al allerlei losse initiatieven, zoals de groep Verontruste Hooglanders, de SP en enkele andere groepen.”, licht SP-lid Marc Smits de oprichting van de actiegroep toe. ,,Door de krachten nu te bundelen in een actiecomité staan we samen sterk.” Een definitieve naam heeft de actiegroep nog niet. ,,Die hebben we nog niet afgesproken, maar wat je tijdens deze discussie steeds hoort terugkeren is ‘houd Hoogland-West groen’. Dat is daarom de voorlopige naam.”

Nieuwe actiegroep tegen komst golfbaan HOOGLAND - In café ‘t Hoekje is woensdagavond een actiegroep opgericht tegen de geplande aanleg van een golfbaan in Hoogland-West. Dat gebeurde tijdens een informatiebijeenkomst die door de SP was georganiseerd en een kleine dertig mensen trok.

door André van der Velde

Doel van de actiegroep is volgens de SP’er allereerst de politiek duidelijk te maken dat veel Hooglanders en Amersfoorters tegen de aanleg van de golfbaan zijn.

Schadeclaim

De 9-holes golfbaan is een project van golfbaanexploitant Schoenmaker uit Soesterberg. Hij zou aanvankelijk een golf-driving range aanleggen op Sportpark Birkhoven en had daarover al afspraken gemaakt met de gemeente. De gemeente wilde echter van die afspraken af om AMHC en atletiekvereniging Triathlon uitbreidingsmogelijkheden te kunnen bieden. Omdat Schoenmaker bereid was af te zien van toezeggingen in Birkhoven, wilde hij een andere plek in Amersfoort voor zijn golfbaan. Aanvankelijk was Vathorst-West daarvoor de beoogde locatie, maar vanwege de verdere bebouwingsplannen daar viel die mogelijkheid al snel af. Daarna kwam Hoogland-West in beeld. De gemeente is er veel aan gelegen daar de realisatie van de golfbaan mogelijk te maken, omdat Schoenmaker anders met een schadeclaim zal komen.

De kwestie speelt al zo’n twee jaar en de Amersfoortse politiek is verdeeld. De SP wierp zich van begin af aan op als tegenstander van de plannen in Hoogland-West. De partij organiseerde diverse acties tegen de golfbaan, die in de ogen van de partij een verdere aantasting ‘van het unieke weidegebied’ is. ,,We willen dat alle gemeenteraadsleden weten wat hier staat te gebeuren en dat zij hun verstand gebruiken en hiermee niet instemmen”, aldus Smits. ,,De gemeente wil het omtoveren tot een gebied dat nog maar toegankelijk is voor een selecte groep mensen. Dat is echt belachelijk. Bovendien is het een feit dat het nog een van de weinige uitloopgebieden van Amersfoort is. Veel mensen fietsen, skaten of wandelen daar.”

Teken aan de wand

Dat er geen MER is opgesteld is volgens Smits een teken aan de wand. ,,De vragen door het college waren zo suggestief dat de MER-commissie op basis van de antwoorden niet anders kon adviseren dat geen MER-rapportage nodig is. Dat is heel onbegrijpelijk, het is een zeldzaam natuurgebied. Als die golfbaan wordt aangelegd, zal de huidige flora en fauna helemaal overhoop worden gehaald. Dat is hartstikke zonde.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie