Op weg naar een duurzame kerk

13 mei 2009 om 00:00 Nieuws

Vorig jaar oktober spraken al vijf protestantse kerken en twee katholieke parochies een avond over duurzaamheid, mede onder leiding van Joke Koolhof, diaconaal opbouwwerker van de Amersfoortse protestantse kerken en Petra Jansen, projectleider ‘Samen duurzaam’ van de gemeente Amersfoort. Beiden zullen ook op 19 mei hun aandeel hebben.

AMERSFOORT - In 2030 wil de gemeente Amersfoort CO2-neutraal zijn. Dit gaat alleen lukken als bedrijven en instellingen hun steentje bijdragen. Ook de kerken, parochies, moskeeën en synagoge. In samenwerking met stichting Collusie gaat de gemeente Amersfoort religieuze instellingen helpen om te gaan werken aan duurzaamheid. Dinsdagavond 19 mei wordt in kerkgebouw De Brug de aftrap gegeven met uitleg over de mogelijkheden. door Christel Eijkelenboom

Bij duurzaamheid gaat het volgens Jansen en Koolhof onder andere over de drie p’s people, planet en profit ofte wel mensen, aarde en geld. Het gaat om werkgelegenheid met een eerlijk loon en meer kansen voor mensen (people), hier en in andere delen van de wereld. Ook gaat het om onze planeet, de aarde. Christenen geloven dat ze moeten zorgen voor het milieu, dat ze moeten werken aan heelheid van de schepping en dat ze rentmeester moeten zijn over deze aarde (planet). Maar het is ook belangrijk dat ze zich bewegen binnen de grenzen van de financiële mogelijkheden in Nederland (profit). Om te werken aan een duurzame kerk is moed nodig, een lange adem, creativiteit, durf om (kleine) stappen te nemen, om dingen samen te gaan doen, om ook ‘nee’ te zeggen.

Koolhof legt uit dat streven naar duurzaamheid in de kerk bijvoorbeeld betekent dat de kerken en parochies nadenken over het papier waarop hun kerkblad/parochieblad wordt gedrukt, of ze fare trade avondmaalswijn gebruiken, spaarlampen kopen, papier gescheiden inzamelen enzovoorts. Deze en meer ideeën worden op dit moment al opgepakt door verschillende kerkgemeenschappen in Amersfoort. ,,Het begint vaak bij een vraag en bij de bewustwording dat duurzaamheid begint bij jezelf, in je eigen leven en in je eigen kerk/parochie”, zegt Koolhof. ,,Het is vooral belangrijk dat mensen het er met elkaar over hebben. Al pratend komen de mooiste ideeën naar boven.”

Koolhof is positief over de inzet van de kerken. Tijdens het eerste gesprek over duurzaamheid in oktober werden al een hoop acties voorgesteld. ,,Er is een eerste idee voor zonnepanelen op het dak van een kerk en er wordt geprobeerd om gezamenlijk energie in te gaan kopen. Verder willen sommige kerken het inkoopbeleid kritisch onder de loep te nemen. Welke koffie gebruiken we, welke lampen draaien we in onze verlichting, dat soort praktische dingen”.

De samenwerking met Stichting Collusie houdt in dat iemand van de stichting kritisch door de kerk, moskee of synagoge wandelt en een rapport uitbrengt over wat er verbeterd kan worden op het gebied van duurzaamheid.

Dinsdag 19 mei 20.00 uur, De Brug, Schuilenburgerweg 2, Amersfoort. Voor meer informatie: www.amersfoort.nl/samenduurzaam en www.fairclimate.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie