AZ&PC mag na show Europa in

13 mei 2009 om 00:00 Nieuws

.

Na overtuigende winst (11-2) op Het Ravijn AMERSFOORT - ,,We gaan Europa in”, zongen de jeugdige supporters van AZ&PC al ver voor het einde van de waterpolowedstrijd tegen Het Ravijn, zaterdagavond in het sfeervolle Sportfondsenbad. De overtuigende winst (11-2) in de return was na de zege (8-9), een dag eerder in Nijverdal, voor de Amersfoorters voldoende voor een halve finaleplaats in de strijd om de landstitel en een EC ticket

door Balt Gmelig

De vreugde was dan ook groot op de volle tribunes van het Sporfondsenbad toen de zoemer in het zwembad voor de laatste keer was afgegaan. De naar schatting 500 toeschouwers hadden genoten van een ijzersterk optreden van de talentvolle AZ&PC formatie, mogelijk de tegenstander van Duisburg in het nieuwe Europa Cup seizoen.

,,Dat zou ik wel leuk vinden”, reageerde de aanwezige Thomas Lucas, speler van de Duitse topclub. De oud-waterpoloër van AZ&PC was onder de indruk van het Amersfoortse spel. ,,Je zou bijna bang voor ze worden. Vooral verdedigend vond ik ze erg sterk. Maar ik ga nu met de jongens feesten”, kapte de broer van Matthijs Lucas, zaterdag een van de uitblinkers in de formatie van coach Arie van de Bunt, het gesprek af.

Hoe sterk de defensie van de thuisclub zaterdagavond was, ondervond de formatie uit Nijverdal al snel na de eerste balomwentelingen. In het eerste kwart van de wedstrijd wisten de gasten AZ&PC doelman Bart Pol slechts één keer te verrassen. De overige doelpogingen van de bezoekers liepen op niets uit, met uitzondering van het tweede kwart waarin Het Ravijn nog één keer scoorde. Daarna stokte de productie van de ploeg die met wat meer geluk wel meer treffers had geproduceerd. Maar liefst zes keer stond het houtwerk een doelpunt van Het Ravijn in de weg.

AZ&PC had daar minder last van. De thuisploeg was twee keer niet zo gelukkig. In het vierde kwart belandde een strafworp, genomen door Marc Wouters, op de paal en zag ploeggenoot Ton van der Velden een schot ook de paal raken. Erg was dat niet meer omdat AZ&PC inmiddels al elf keer had raakgeschoten. De eerste vier treffers konden in het eerste kwart worden genoteerd waarmee de thuisclub gelijk al een beslissend gat had geslagen (4-1). Daarna volgden nog zeven doelpunten, de ene nog mooier dan de andere. Met de fraaiste treffer van de eenzijdige wedstrijd bracht Jeroen Kuilman, met drie treffers de productiefste AZ&PC’er, de eindstand (11-2) op het scorebord.

Een overwinning die goed genoeg is voor een Europees avontuur. Voor AZ&PC’er Joppe Jousma wekt dat mooie herinneringen op. ,,Ik heb drie jaar Europa Cup gespeeld en vond dat het mooiste wat ik met het waterpolo heb meegemaakt.”