Volleybalderby van formaat

1 april 2009 om 00:00 Nieuws

Al weken leefden beide titelkandidaten naar deze wedstrijd toe. Want met maar één punt verschil in de strijd om de eerste plaats beloofde het een interessante ontmoeting te gaan worden. Dat ook de supporters van beide verenigingen die gedachte hadden, bleek uit de bomvolle tribunes en de geweldige sfeer die van meet af aan de wedstrijd een bijzonder karakter gaf. Het was Forza Hoogland dat het beste uit de startblokken kwam en al in vrij korte tijd op een 8-0 voorsprong kwam door teveel passfouten en te voorzichtig spel aan Wilhelmina zijde. Alhoewel Wilhelmina daarna wat meer grip op de wedstrijd kreeg en het ontstane gat wist te verkleinen tot een tweetal punten, was het toch Forza dat over de langste adem beschikte en met de buitenaanvallers Henrie Selles en Erwin Keuning de resterende punten en ook de setwinst binnensloeg (25-18). In de tweede set een compleet ander beeld. Forza was niet meer de schim van wat het was in de eerste set en werd eigenlijk door Wilhelmina onder de voet gelopen, dat met goede servicebeurten van Maarten Wispelwey en Jan Groot de voorsprong alsmaar vergrootte en die uiteindelijk omzette in een ietwat geflatteerde setwinst van 09-25. De daarop volgende derde set kende een heel ander verloop, waarin beide teams tot halverwege de set gelijk opgingen. Maar vanaf dat moment nam Wilhelmina het initiatief waarin een belangrijke rol was weggelegd voor Johan Bakker die met regelmaat vrijuit kon scoren en uiteindelijk bepalend was voor de 18-25 setwinst. Met een 1-2 achterstand in sets was het vervolgens voor Forza Hoogland zaak om aan te haken om niet vroegtijdig af te haken in de strijd om het kampioenschap. Met de toeschouwers op de punt van de banken, ontspon zich vervolgens een spannend gevecht waarin beide teams goed en verzorgd volleybal lieten zien. Met uitblinker Laslo Pruis, die vanachter de 3-meter nauwelijks te stoppen was, bouwde Hoogland een voorsprong op van vier punten en leek setwinst dichtbij. Maar Wilhelmina rechtte nog een keer de rug waarbij het terug wist te komen tot op één punt (24-23). Toch was het de thuisploeg die de zenuwen in die fase het best onder controle leek te hebben, want met een goede aanval wist Hoogland het laatste punt te verzilveren en de stand in sets gelijk te trekken (2-2). Een vijfde en beslissende set diende derhalve te gaan uitmaken wie zich de nieuwe leider in de eerste klasse mocht gaan noemen. In die vijfde set sloeg Forza al vrij snel een gaatje en werd er met 8-4 van speelhelft gewisseld. Wilhelmina dat geenszins van plan was om zich zo eenvoudig naar de slachtbank te doen leiden, schakelde vervolgens een tandje hoger en met een serie goede opslagen van Jan Groot kwam de ploeg terug tot 14-13. Maar met vervolgens een service van Wilhelmina die in het net belandde, was het Forza Hoogland dat ook die set (15-13) naar zich toe trok en niet alleen de wedstrijd won met 3-2, maar zich ook de nieuwe koploper mag noemen in de eerste klasse. Met nog twee wedstrijden voor de boeg hebben beide teams een gelijk aantal punten en zijn het slechts drie sets verschil in het voordeel van Hoogland die de koppositie bepalen. De strijd is derhalve nog niet gestreden en zowel Wilhelmina als Forza Hoogland zullen de komende weken vol aan de bak moeten en kunnen zich eigenlijk geen setverlies meer permitteren. Spanning alom in een buitengewoon interessante competitie!

Forza Hoogland nieuwe koploper eerste klasse AMERSFOORT - De stadsderby tussen de heren volleybalteams van Forza Hoogland en Wilhelmina kende afgelopen zaterdag in sporthal Nieuwland een grillig verloop. Voor bomvolle tribunes hielden beide kampioenskandidaten elkaar lange tijd in even wicht en slaagde Hoogland er in om in de vijfde set de winst naar zich toe te trekken. Door de 3-2 thuiszege wisselden beide teams van positie en zullen de laatste twee wedstrijden gaan uitmaken wie zich kampioen in de eerste klasse mag gaan noemen. door Huub van Aerssen

Belangrijke overwinning heren AVV Keistad

Afgelopen zaterdag was de sporthal Selwerd in Groningen het strijdtoneel van de nummer 4 in de eerste divisie Lycurgus, tegen de nummer 9 AVV Keistad. De laatste wedstrijden die de keistedelingen moeten spelen zijn eigenlijk stuk voor stuk finales. Om degradatie te ontlopen is het daarbij iedere keer erop of eronder, waarbij ook afgelopen zaterdag alleen maar de winst telde ook al zou dat tegen de Groningers absoluut geen sinecure zijn. AVV Keistad startte de zaterdag moeilijk met niet allen vroeg uit de veren, maar ook nog eens een mega file in de buurt van Staphorst. Derhalve siert het het team van Han Lammers dat het al direct in de eerste set goed uit de startblokken kwam, waarbij het met een goed verzorgde service de mannen van Lycurgus behoorlijk in de problemen bracht. Opnieuw speelde daarbij ook de blokkering een belangrijke rol en werden vele rally’s beloond met prachtige scores. Ook de side out aan Amersfoortse zijde liep als vanouds en zorgde er voor dat dat Keistad in die eerste set ook nauwelijks in de problemen kwam met als gevolg een 17-25 setwinst. Hoe anders het vervolgens kan verlopen bleek wel uit de tweede set. Geen moment behaalden de Amersfoortse heren het niveau van de eerste set, wat deels het gevolg was van een duidelijk beter spelend Lycurgus, maar deels ook te wijten was aan de keistedelingen zelf. Een haperende passing zorgde er voor dat de spelverdelers Erik Brinkhuis en Guus Kalkman er niet in slaagden om de juiste mensen aan te spelen. Daarnaast zorgden een gebrek aan servicedruk en een matige blokkering voor verlies van die tweede set (25-18). Maar vanaf de derde set stroopte AVV Keistad de mouwen weer op. Met een goede passing van libero Pascal Hogeterp en passer/loper Michiel Bakker, kon er weer gevarieerd worden aangevallen. In een over het algemeen gelijkopgaande strijd trok Amersfoort daarbij aan het langste eind en won nipt met 24-26. Vervolgens kon AVV Keistad in de vierde set het niveau wederom niet vasthouden, waardoor de Groningse formatie de tussenstand in sets weer gelijk kon trekken (2-2). In de vijfde en beslissende set vermande Keistad zich nogmaals en met een spetterend killblock maakten Frank Pastoor en Jasper de Wijs een einde aan de set (15-11) en dus ook aan de wedstrijd (2-3). Een prima opsteker voor de Amersfoorters die het komend weekend moeten gaan opnemen in de eigen sporthal Midland tegen het derde team van Lycurgus. En juist tegen dat team hebben de keistedelingen nog wat recht te zetten! Met nog twee wedstrijden voor de boeg heeft het team van coach Han Lammers handhaving in de eerste divisie nog volledig in eigen hand. Met twintig wedstrijden gespeeld staat AVV Keistad op een achtste positie.

Dames Gemini - Wilhelmina (2-3)

Met mooi aanvalsspel begon Wilhelmina in Amsterdam de wedstrijd tegen Gemini. Maar zowel in de eerste als in de tweede set bracht het bij tijd en wijle goede combinatiespel van de Amersfoortse dames helaas geen resultaat. Beide sets werden een prooi voor de thuisploeg. Pas in de derde en vierde set kende Amersfoort wel een positie resultaat, waardoor een vijfde set de beslissing moest gaan brengen. En met neme in die laatste en beslissende set sloeg Wilhelmina genadeloos toe, waardoor er met 2-3 werd gewonnen van de Gemini dames, het als tweede geplaatste team in de promotieklasse. Een verdienste van formaat!