‘Dit maak je niet elke dag mee’

1 april 2009 om 00:00 Nieuws

,,Het was heel erg leuk, een heel mooie ervaring”, blikt de 14 jarige Onur terug op zijn belevenissen in de Arena. ,,Ik stond tijdens de wedstrijd achter het doel, dus ik heb veel te doen gehad, met name in de eerste helft, toen speelde Nederland naar mij toe en had ik meer ballen dan in de tweede helft.” Wat er in de tweede helft wel bijkwam, was het contact met Oranjekeeper Stekelenburg. ,,Toen ik een bal had, gebaarde hij met zijn handen dat ik rustig aan kon doen, dat deed ik natuurlijk ook.”

14-jarige Onur ballenjongen van Oranje AMERSFOORT - Vooraf hoopte hij dat hij veel ballen aan onze jongens zou kunnen geven. Dat is ook helemaal uitgekomen. En natuurlijk heeft hij de subtiele aanwijzingen van doelman Maarten Stekelenburg opgevolgd. De 14-jarige Amersfoorter Onur Kansu was afgelopen zaterdag ballenjongen bij de kwalificatiewedstrijd van Oranje tegen Schotland in de Amsterdam Arena.

door André van der Velde

Overigens word je niet zomaar ballenjongen of ballenmeisje van het Nederlands elftal. Voor de oefen- en kwalificatiewedstrijden die Oranje speelt in aanloop naar het WK voetbal in 2010 heeft de KNVB in totaal 64 ballenjongens en -meisjes nodig. Maar liefst 16.000 jongens en meiden hadden zich ingeschreven voor zes regionale selectiedagen die in februari en maart plaatsvonden. Op basis van hun enthousiasme en spelinzicht werden uiteindelijk 240 kandidaten geselecteerd voor de Officiële Nuon Ballenjongens (j/m) Selectiedag in Zeist op 14 maart.

Oud-internationals Aron Winter en John van den Brom selecteerden uiteindelijk 64 gelukkigen, waaronder dus ook Onur. Waarom hij geselecteerd is? ,,Vanwege mijn motivatie, inzet en voetbalkwaliteiten. Je moet gewoon goed je best doen. En dit maak je niet elke dag mee. Dus als je de kans krijgt, moet je ‘m goed benutten.”

Onur was al enigszins voorbereid op wat hem zaterdag te wachten zou staan. ,,Vorig jaar was een vriend van mij ballenjongen bij Nederland - Oekraïne, hij heeft me verteld hoe de dag eruit zou zien.” Die dag begon voor Onur al vroeg in de middag met een rondleiding door de Arena. Vervolgens stond een training van stadsgenoot John van den Brom op het programma. ,,Daarna gingen onze ouders eten en moesten wij oefenen voor de wedstrijd. Zo leerden we hoe we met een grote vlag met het KNVB-logo op de middenstip moesten gaan staan voor het volkslied. Ook werd uitgelegd hoe we het veld moeten oplopen. Zo moet je niet met je armen zwaaien en moet je recht vooruit kijken.” De 64 ballenjongens en -meiden kregen vervolgens hun posities toebedeeld.

Vlak voor de wedstrijd begon, vervulden de ballenjongens en -meiden nog een rol tijdens de warming-up. Nadat de spelers weer het veld waren opgekomen en het volkslied was gespeeld nam Onur zijn positie achter het doel in. Daar beleefde hij de avond van zijn leven met talloze indrukken.

Voor een moment dat hem zeker nog lang zal bijblijven zorgde linksbuiten Arjan Robben in de eerste helft. ,,Hij was boos dat hij een kans had gemist en trapte daarom tegen de boarding. Daar stond ik echt heel dicht bij.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie