Vreemd geluid uit de fontein

1 april 2009 om 00:00 Nieuws

De drie schrijfsters Karin Horst, Jolanda Oudijk en Annette Verspoor schreven het boekje in het kader van Amersfoort 750. In ‘Het geheim van de haspelnap’ belanden Sofie en Najib in een spannend avontuur dankzij een spreekbeurt die ze moeten houden over een historisch gebouw in de binnenstad van Amersfoort. Zij kiezen voor de Dieventoren. In de bibliotheek ontdekken zij tijdens het voorbereiden van de spreekbeurt een brief waarin wordt gesproken over een haspelnap. Tijdens het avontuur wat hieraan kleeft, kunnen Sofie en Najib wel wat hulp gebruiken van kinderen uit Amersfoort.

Amersfoort tot leven door kinderboek AMERSFOORT - Hoewel het boekje van klein formaat is, slechts 10 bij 7 centimeter, bevat het een groots verhaal. ‘Het geheim van de haspelnap’ is een spannend verhaal dat echt moet gaan leven in Amersfoort dankzij geheimzinnige gebeurtenissen in de stad.

door Anke Henni

Het boekje wordt vanaf 16 april verspreid op 68 scholen in Amersfoort. Alle leerlingen van de groepen 4, 5 en 6 krijgen een gratis exemplaar. ,,Het is de bedoeling dat docenten het boekje actief gaan lezen met de kinderen. Hopelijk gaan de kinderen door de zes opdrachten te maken die bij het verhaal horen, actief deelnemen aan het verhaal”, legt Karin Horst uit. ,,De kinderen moeten bijvoorbeeld op zoek gaan naar sporen in de stad en in de bibliotheek zoeken naar bepaalde informatie.” Samen met Sofie en Najib uiteraard, want die zullen regelmatig in de stad te zien zijn de komende weken. ,,Tot nu toe hebben zich al 68 scholen in Amersfoort aangemeld om het boekje te ontvangen. Dat zijn 9250 kinderen”, vertelt Karin Horst.

De schrijfsters hopen dat kinderen door het boek enthousiast worden om hun stad te ontdekken. ,,Vanaf 25 april kunnen kinderen een speurtocht doen aan de hand van het boek. We hopen dat veel kinderen dat willen doen,” vertelt Jolanda Oudijk. Na het hele circus met opdrachten en speurtochten willen de schrijfsters een vervolg op het boek schrijven. ,

,,We willen dan de activiteiten die de kinderen hebben ondernomen verwerken in het vervolg van het verhaal. Dat bundelen we dan met het huidige boek en brengen we op ‘normaal’ formaat uit,” legt Annette Verspoor uit. ,,Het is nu leuk om zo’n klein boekje te hebben, want dat is speciaal en bovendien makkelijk om mee te nemen tijdens de opdrachten, maar als het boek straks in de bibliotheek en boekhandel moet staan, is het kleine formaat niet praktisch.”

Volgens de schrijfsters was het een hele klus om het boekje te schrijven. Jolanda Oudijk: ,,Het was vooral moeilijk je eigen ding opzij te zetten. Dan heb je uren zitten zwoegen op een passage en vinden de andere twee dat hij eruit moet. Dat is wel eens lastig.”

Hoewel het boekje nog niet verspreid is, is het avontuur van Sofie en Najib al begonnen. ,,Misschien hebben een aantal kinderen het al gehoord, maar kinderen die het nog niet gehoord hebben moeten maar eens gaan luisteren bij de fontein op de Hof. Daar komen heel vreemde geluiden uit…”, vertelt Karin Horst geheimzinnig.

Voor kinderen die nog te jong zijn om het boekje te lezen, worden er poppenkastvoorstellingen gehouden op 34 plaatsen in Amersfoort. Kinderen uit de groepen 3 van scholen die zich voor het boekje hebben aangemeld, krijgen bovendien een kaart waarmee ze gratis een exemplaar van het boekje kunnen ophalen bij de bibliotheek. Andere geïnteresseerden kunnen het boekje voor € 7,50 aanschaffen bij de bibliotheek, het ziekenhuis en verkooppunten in de wijken van Amersfoort.

u Kijk voor meer informatie over het boekje op www.debeep.nl of op www.helpdragana.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie