Teus verzamelt Amersfoort (+video)

25 maart 2009 om 00:00 Nieuws

Vanaf zijn 10e jaar is hij al fan van Amersfoort en sinds 1958 houdt Van Daal plakboeken bij met krantenartikelen die over Amersfoort gaan. ,,Maar voor Amersfoort 750 maak ik een apart plakboek”, vertelt hij. Dikwijls belt hij een van zijn kinderen op of ze nog een tweede krant kunnen kopen. ,,Dan staat er op de voor- en achterkant van een pagina een artikel over Amersfoort en dan kan ik niet knippen. Ik moet dan een tweede krant hebben.”

Alleen nog ‘Gezicht op de stad Amersfoort’ SCHOTHORST - Lucifers, pennen, boeken, postzegels, krantenartikelen, vlaggen, stropdassen; Teus van Daal (75) is al jaren een vervent verzamelaar van alles wat met Amersfoort te maken heeft. En dat mag iedereen weten, want hij heeft zelfs zijn balkon aangekleed in de stijl van Amersfoort 750.

door Anke Henni

Maar niet alleen het nieuws over Amersfoort houdt hij bij. Ook iedere straatnaam en belangrijke gebeurtenis archiveert hij. Hij heeft zelf een jaartallenboekje met belangrijke gebeurtenissen in Amersfoort tussen 777 en 2008 samengesteld. Maar ook heeft meneer Van Daal twee boekwerken met alle straatnamen van Amersfoort. ,,Als er een nieuwe straat bij komt, stuurt de gemeente me een brief met de naam en de omschrijving. Die tik ik dan weer in op de computer en zoek zelf op waar de naam van de straat vandaan komt.” En zo gaat dat al jaren. Van Daal was dan ook erg blij met de komst van de computer, want vroeger moest hij alles opnieuw tikken op de typemachine als er een straatnaam bij kwam. ,,Daar had je een berg werk aan, nu tik je het er gewoon tussen.”

Een andere vaste traditie is de uitstalling op zijn balkon. Altijd staan er twee beren die gekleed zijn op de tijd van het jaar. Met Pasen zitten ze, verkleed als paashaas, van een heerlijk paasontbijtje met paaseieren te genieten op het balkon. En met Sinterklaas zijn ze verkleed als Sint en Piet. Nu genieten ze van het heerlijke ‘1259 stadsbier’. ,,Ze krijgen ook nog T-shirtjes van Amersfoort 750 aan, maar die zijn er nog niet”, vertelt meneer Van Daal enigszins teleurgesteld. De uitstalling van de beren op het balkon is begonnen toen Van Daal een keer een beer op straat vond. ,,Hij lag hier voor op straat, zeiknat van de regen. Ik heb hem meegenomen en op mijn balkon gezet, in de hoop dat degene die hem kwijt was hem op zou komen halen, maar dat gebeurde niet. Op een dag kwam er hier een jochie ook zijn beer brengen, die wilde hij er graag naast zetten. Sindsdien kleed ik ze op de tijd van het jaar.”

Al vanaf september 2008 is meneer Van Daal bezig met bedenken wat er op zijn balkon moet staan in verband met Amersfoort 750, maar vanaf oktober is hij echt aan de slag gegaan met de voorbereidingen. Het logo van Amersfoort 750, Sofie, het stadswapen, Sint Joris en de draak, een Amersfoortse kei, hij zaagde het allemaal uit. Ook de tekst ‘Amersfoort 750 jaar stadsrechten’ heeft hij uitgezaagd en beschilderd. Daarnaast schreef hij begeleidende teksten bij de figuren, zodat zijn balkon net een kleine tentoonstelling is.

Hoewel Teus van Daal alles al lijkt te hebben en in zijn slaapkamer drie grote kasten vol boeken en plakboeken staan, heeft hij toch nog niet alles. ,,Ik moet nog een paar boeken hebben, maar die zijn nog niet uitgebracht.” En er is nog één ding dat hij heel graag zou willen hebben: een levensgrote poster van het schilderij ‘Gezicht op de stad Amersfoort’ van Matthias Withoos. ,,Maar daar is niet aan te komen”, zegt Van Daal teleurgesteld. Hij kan niet zeggen wat het mooiste stuk uit zijn Amersfoort-collectie is. ,,De poster van het schilderij zou het mooiste deel van mijn collectie zijn. Die krijgt een prominente plaats aan de muur als ik hem ooit krijg.”

: Kijk voor een filmpje over Teus van Daal op www.stadamersfoort.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie