Feestelijke start Amersfoort 750 (+ video)

25 maart 2009 om 00:00 Nieuws

Uit veiligheidsoverwegingen was het Lieve Vrouwekerkhof vanaf 20.15 uur afgesloten. Sommige toegangen waren volgens woordvoerder Simone de Jong van Amersfoort 750 al eerder dicht, omdat gekeken werd naar de drukte op de hoeken van het plein. ,,Die verschilde per hoek. Onze inschatting vooraf was dat maximaal zo’n 3.500 mensen op het plein konden worden toegelaten. Dat bleek ook zo te zijn, meer dan dat aantal is niet verantwoord omdat het een plein is waar je niet makkelijk van af kan.” Om 21.30 uur ging het plein weer open.

Plein even dicht na massale belangstelling AMERSFOORT - Het openingsfeest van Amersfoort 750 heeft zaterdagavond zoveel mensen getrokken dat de politie het Lieve Vrouwekerkhof enige tijd moest afsluiten. Tussen de 1.500 en 2.000 bezoekers werd zo de toegang tot de feestelijkheden op het plein ontzegd. Dat leidde bij tal van mensen tot onbegrip. ,,Zo vol is het daar toch niet, er kunnen nog makkelijk mensen bij”, klonk het. Anderen vroegen zich af waarom het feest niet op een groter plein als de Hof werd gehouden.

door André van der Velde

Van onderschatting is volgens Amersfoort 750 geen sprake. ,,Opeens was er heel veel belangstelling voor het feest”, aldus De Jong. ,,Het jubileum is de laatste weken enorm gaan leven en bovendien zat het weer zaterdag ook mee. We hebben vooraf weliswaar overwogen om Omroep Amersfoort het openingsfeest rechtstreeks te laten uitzenden, maar de vraag is of dat iets zou hebben veranderd.

Een andere locatie was volgens de organisatie ook geen optie. ,,We wilden per se het openingsfeest op het Lieve Vrouwekerkhof vanwege de historische betekenis. Bovendien speelde de Lieve Vrouwetoren een belangrijke rol bij de opening.” De Jong betreurt het dat een deel van de bezoekers het programma niet van nabij kon volgen. ,,Het is heel frustrerend voor de mensen die er niet bij aanwezig konden zijn, ik begrijp erg goed dat ze teleurgesteld zijn. Gelukkig hebben ook veel bezoekers wel begrip voor onze maatregelen. En we hebben nog een half jaar feest met een heel uitgebreid en veelzijdig programma. Ik hoop dat ze daar gewoon naartoe gaan.”

Los van de toegangsperikelen verliep het feest vlekkeloos. Na de openingsact van De Kift volgde de toespraak van burgemeester Albertine van Vliet en kwam de toren letterlijk tot leven. Nadat de 12-jarige Eva Kleisen, haar gedicht “Heb je het al gehoord? Kriebels in Amersfoort” had voorgedragen, werd het feest officieel geopend. Daarna zorgde straattheatergroep Close Act voor een prachtig schouwspel. Na een energieke dansact en een knallend vuurwerk verzorgde bovendien ‘topper’ Jeroen van der Boom een zinderdend optreden.

uZie ook pagina 17.

:Op www.stadamersfoort.nl staan enkele videoverslagen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie