AVV Keistad op volle toeren

25 maart 2009 om 00:00 Nieuws

Al direct vanaf het eerste fluitsignaal werd Dynamo goed onder druk gezet met geplaatste services, waardoor de passing aan Apeldoornse kant nauwelijks gestalte kreeg. De blokkering aan Amersfoortse zijde daarentegen kon goed anticiperen op de aanval van de tegenpartij en een goede blokstrategie neerzetten. Doordat de passing bij AVV Keistad naar behoren werd uitgevoerd, kon de eerste divisionist aanvallend vanuit het midden opbouwen en uitspelen. De eerste set ging dan ook verdiend met 25-21 naar de Amersfoorters.

Volleyballers slaan belangrijke punten binnen AMERSFOORT - Daar waar de volleybalheren van AVV Keistad de week er voor nog dure punten lieten liggen tegen mededegradatiekandidaat Olhaco, was dat afgelopen zaterdag heel anders gesteld. In de eigen sporthal Midland werd het team van Piet Zoomers/Dynamo uit Apeldoorn in vier sets van de mat geveegd in een wedstrijd die nauwelijks het predicaat spannend verdiende. door Huub van Aerssen

De tweede set was een kopie van de eerste. Door goed en verzorgd servicespel kon wederom de passing bij de tegenstander worden ontregeld en kon Amersfoort haar eigen, zo geliefde, spelletje spelen met opnieuw een setwinst van 25-21. In de belangrijke derde set waarin de wedstrijd in het verleden vaak kantelde, kon AVV Keistad het niveau van de voorgaande sets ditmaal wel vasthouden en kwam het team van coach Han Lammers eigenlijk geen moment in gevaar (25-21).

De vierde set leek aanvankelijk een punt op te gaan leveren voor Dynamo, daar de thuisploeg eigenlijk tot halverwege de set achter de feiten aanliep. In die fase was de aanval niet scherp genoeg en werd er te mooi en zonder enig killersinstinct gespeeld. Maar op een stand van 14-14 zette Amersfoort het vizier weer op scherp en kwam Apeldoorn er nauwelijks meer aan te pas. Met drie killblocks van Yannick Haacke en Emile van Vulpen werd ook die set binnengehaald (25-17) en waren de vijf punten een feit. Een absoluut verdiende en broodnodige overwinning, die het degradatiespook wat verder achter zich liet.

Dames AVV Keistad - Forza Hoogland (3-1)

In deze stadsderby waar winst voor beide ploegen van wezenlijk belang was in de strijd om degradatie, waren het de dames van AVV Keistad die vanaf het begin de toon zetten. Met een sterke servicedruk gaf het Forza geen enkele kans om in haar spel te komen en met daarnaast vele passfouten aan Hooglandse zijde die Keistad directe punten opleverde, ging die set dan ook vrij eenvoudig naar de thuisploeg. In de tweede set zorgde een foutieve opstelling, die pas in een latere fase van die set werd geconcludeerd, voor de nodige hilariteit die er toe bijdroeg dat Forza weer op nul moest beginnen en AVV Keistad dus geen enkele moeite had om ook deze set binnen te slaan (25-9). In de derde set kon Hoogland eindelijk iets goed maken en mede door goed servicespel en een prima pass kon die set op het conto van Forza worden bijgeschreven (18-25). Maar die opleving was slechts van korte duur want in de vierde set bakten de Hooglandse dames er wederom niets van en liep AVV Keistad in hoog tempo naar een 25-15 setwinst, wat tevens de 3-1 eindstand opleverde. Met één punt achter op AVV Keistad blijft het met nog drie wedstrijden te gaan een spannende strijd in de onderste regionen van de regiodivisie.

Heren AVV Keistad 4 - Forza Hoogland (2-3)

Voor de Forza heren afgelopen vrijdag het lastige uitduel tegen stadgenoot AVV Keistad. Eerder dit seizoen werd het in een spannend gevecht een kleine overwinning voor de Forzianen en ook ditmaal bleef het een gelijkwaardig gevecht dat pas in een boeiende vijfsetter werd beslist in het voordeel van de Hooglanders. De Forza heren onder leiding van coach Jan Visser begonnen zwak aan de eerste set en keken al snel tegen een 10-3 achterstand aan. Maar halverwege herpakte Hoogland zich en wist met uitstekend servicewerk en de nodige vechtlust de set in de eindfase naar zich toe te trekken (15-22). Ook in de tweede set startte Keistad met een voorsprong, waarbij Forza er ditmaal niet in slaagde om het tij te keren, waardoor de set verdiend een prooi werd voor AVV Keistad (25-15). Een gewaarschuwd Hoogland trok echter geen lering uit de twee voorgaande sets. Wederom kon Keistad uitlopen naar een voorsprong en leek de set zich te ontwikkelen als de twee eerder sets. Maar pas op een achterstand van 18-13 ging de knop om bij Hoogland, werd de servicedruk weer opgevoerd en liep het ook aanvallend een stuk beter, Met Laslo Pruis in de buitenaanval die vervolgens vier directe punten binnen sloeg, kon Forza de set veilig stellen (22-25). Maar in de vierde set kraakte het weer in de Hooglandse formatie. Keistad speelde beduidend beter en met speels gemak trok de thuisploeg de stand in sets gelijk (2-2), waardoor een vijfde set de beslissing moest gaan brengen. Beide teams stegen in die set naar een hoogstaand volleybalniveau dat pas in de slotfase werd gewonnen door Hoogland (10-15), dat daarmee een 2-3 winst kon bijschrijven. In de strijd om het kampioenschap in de eerste klasse blijft het verschil met koploper Wilhelmina één punt en zal komend weekend in de kraker Forza Hoogland - Wilhelmina blijken wie over de langste adem beschikt.

Heren Wilhelmina - Huizen (3-2)

Koploper Wilhelmina kende in Huizen een geduchte tegenstander want een eerder duel tussen beide ploegen ging voor de Amersfoorters met 3-1 verloren. In de eerste set dan ook direct een gedreven Wilhelmina dat geen kans onbenut liet om te scoren. Jan Pieter Hooghuis stond goed te serveren en ook met zijn aanval wist hij een aantal beste punten binnen te slaan. Huizen daarentegen had moeite om de bal bij de spelverdeler te krijgen en liet aanvallend de nodige steken vallen, waardoor de set met 25-20 naar de Amersfoorters ging. In de tweede set een geheel ander beeld waarin de opslag het bij Wilhelmina liet afweten en waardoor Huizen beter in het aanvalsspel kon komen. De Amersfoorters liepen continue achter de feiten aan en ook de dubbele wissel waarbij diagonaalspeler Chris Meier en spelverdeler Jan-Albert Kootstra in het veld kwamen, kon setverlies niet meer voorkomen (22-25). In de derde set liet Wilhelmina vervolgens weer zien dat het niet voor niets aan kop gaat in de eerste klasse waarbij blokkerend (Mark Veltink) en aanvallend (Rob Faber en Johan Bakker) op hoog niveau werd gespeeld en waarin Jan Groot serverend weer van grote waarde bleek. Met 25-22 ging die set dan ook terecht naar Wilhelmina. Maar in de vierde set kon Amersfoort niet voorkomen dat Huizen uitliep naar een 5-16 voorsprong, waarbij de keistedelingen er weliswaar in slaagden om zich terug te vechten naar 18-16, maar niet meer konden voorkomen dat Huizen de set pakte (18-25) waardoor een vijfde set de beslissing moest gaan brengen in dit volleybalgevecht. Met Maarten Wispelwey aan opslag werd er scherp begonnen in die laatste set en stond er al snel een 3-0 voorsprong voor Wilhelmina op hert scorebord. Die voorsprong werd vervolgens ook niet meer weggegeven en na een spannende set met mooie rally’s en goed verdedigend teamwerk van de mannen van coach Henk Koelewijn, ging niet alleen de setwinst, maar ook de wedstrijd met 3-2 naar Wilhelmina. Doordat ook Hoogland twee sets liet liggen blijft Wilhelmina koploper in de eerste klasse, maar voelt de hete adem van stadgenoot Forza in de nek.