Fors bezuinigen op begroting

24 maart 2009 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Wethouder Hekman gaat ervan uit dat er in de periode 2010-2013 tussen de tien en twintig miljoen euro bezuinigd moet worden op de gemeentebegroting.

door John Spijkerman

Mede met het oog op de grote onzekerheid die er op dit moment nog heerst over de financiële gevolgen van de economische crisis voor de gemeente, worden er voor de komende meerjarenbegroting (2010-2013) drie bezuinigingsscenario’s uitgewerkt. Het gaat om bezuinigingen van respectievelijk 10, 15 en 20 miljoen euro in deze periode. Hekman gaf aan dat bij deze grote bezuinigingsoperatie de hele gemeentebegroting onder de loep zal worden genomen. ,,Dat willen wij graag in gemeenschappelijkheid met de raad doen.’’

Bezuinigingen in 2010 zijn volgens wethouder Hekman onvermijdelijk. De gemeente ontvangt dit jaar al drie miljoen euro minder van het Rijk. Daarnaast ondervindt de gemeente de nadelige financiële gevolgen van de lagere woningbouwproductie in Vathorst en bestaat de verwachting dat de kosten voor de bijstand zullen oplopen. Ook gaat Hekman uit van een korting door het Rijk op de bijdrage voor het Grote Steden Beleid.

Het college wil niet inzetten op belastingverhogingen. ,,Dat is niet in overeenstemming met het collegeprogramma.’’ Wel wordt aangegeven wat de gevolgen zijn van bijvoorbeeld een verhoging van Onroerend Zaak Belasting. Tijdens de behandeling van de Kadernota in mei en de begroting in november buigt de raad zich over de vraag hoe er bezuinigd wordt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie