Loterij voor Kinderhospice

18 maart 2009 om 00:00 Nieuws

De 10.000 eenden worden verzameld in een grote zak die door een hijskraan boven het water wordt gehouden. De burgemeester geeft op Koninginnedag het startschot voor de race door de zak te openen. De badeenden worden voortgestuwd door de stroming die er in de sluis staat. ,,Als de stroming niet sterk genoeg is, staat er een leger spuitgasten van de brandweer klaar dat wat extra stroming zal produceren”, vertelt organisator Dick Haver Droeze.

Badeenden zwemmen voor het goede doel BINNENSTAD - Een spectaculaire race met 10.000 badeenden in de sluis bij de Koppelpoort, dat is wat de Rotaryclub Amersfoort Stad wil organiseren. Op Koninginnedag strijden de eenden om de eerste plaats. De opbrengst van de race gaat naar het goede doel: Kinderhospice De Glind.

door Anke Henni

Alle deelnemende badeenden hebben een lotnummer. Mensen kunnen een badeendenlot kopen voor vijf euro. Een notaris vist met een netje de eerste, tweede en derde eend die over de finish komt uit het water. Daarna wordt bekendgemaakt welk lotnummer aan de winnende eenden hangt. Degene die dat lotnummer heeft, wint een prijs. Mensen kunnen tijdens de race niet zien welke eend van hen is, want de eenden zien er hetzelfde uit en het lotnummer is niet direct zichtbaar. De notaris kan dus ook niet direct zien wiens eend hij als eerste uit het water vist. Dick Haver Droeze: ,,Dat maakt de race wel zo eerlijk.” Dat moet ook wel, want er valt veel te winnen en de hoofdprijs is niet zomaar een prijs: een jaar lang gratis rijden in een ‘gepimpte’ Citroën C1.

Het grootste deel van de opbrengst van de race gaat naar Kinderhospice De Glind. De Glind biedt zorg aan ernstig zieke kinderen met een complexe zorgvraag en/of een beperkte levensverwachting. ,,Kinderen kunnen af en toe bij ons komen logeren. Dit om de ouders tijdelijk te ontlasten, maar ook om zorg te bieden die anderen vaak niet kunnen geven”, legt directrice Wilma Stoelinga uit. Om zorg te kunnen bieden aan meer dan zeven kinderen tegelijk, wil het Kinderhospice graag uitbreiden. ,,Wij hopen dat wij daar door deze race een bijdrage aan kunnen leveren”, vertelt Dick Haver Droeze.

De Glind is niet het enige goede doel dat profiteert van de badeendenrace. De scholengemeenschap de Amersfoortse Berg probeert badeenden te verkopen voor een computerschool in het Ghanese plaatsje Tamale. Op deze computerschool wordt computerles gegeven aan de allerarmsten om hun kansen voor de toekomst te vergroten. De leerlingen van de Amersfoortse Berg gaan proberen 3000 badeenden te verkopen. Als dat lukt, krijgen ze 3000 euro van de Rotaryclub Amersfoort Stad om aan de computerschool te besteden. Ook verzorgen de leerlingen op 9 april een bazaar waar onder andere Ghanese producten te koop worden aangeboden.

De eenden kunnen tot 30 april iedere zaterdag voor vijf euro per stuk op de Varkensmarkt worden gekocht, of van maandag tot en met vrijdag tussen 12.30 en 13.30 uur bij de Amersfoortse Berg aan de Hugo de Grootlaan. Bij inlevering van de bon uit deze krant kosten vijf eenden slechts 20 euro. Meer informatie is te vinden op www.badeendenrace.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie