‘Organiseer een buurtfeest’

18 maart 2009 om 00:00 Nieuws

Een echt ambitieus plan wil Van Engelenhoven het niet noemen. ,,We dachten aanvankelijk aan 750 buurtfeesten, dat was misschien wel wat te hoog gegrepen. Maar tweehonderd buurtfeesten is absoluut haalbaar. En als op elk buurtfeest 100 tot 150 mensen afkomen, praat je over zo’n 30.000 actieve Amersfoorters. Daarmee zou ik erg gelukkig zijn.”

Oproep aan Amersfoorters in jubileumjaar AMERSFOORT - Amersfoorters kunnen de komende maanden ook in hun eigen buurten en straten het jubileum van hun stad uitgebreid vieren met bijvoorbeeld een buurtbarbecue, een buurtborrel of allerlei sporten en spellen. Het is de bedoeling dat vanaf april tot oktober minimaal tweehonderd buurtfeesten door en voor de Amersfoorters worden georganiseerd. ,,En iedereen kan zo’n buurtfeest organiseren”, verzekert Kees van Engelenhoven, producent van de culinaire lijn binnen Amersfoort 750. ,,Het is veel makkelijker en kost minder tijd dan je denkt.”

door André van der Velde

De buurtfeesten beginnen volgens hem al aardig te leven. ,,Er hebben zich al 34 mensen aangemeld, terwijl de wervingscampagne nog moet lopen, onze website nog niet actief is en de 42 buurtfeestadviseurs nog niet begonnen zijn. Bovendien”, vervolgt hij enthousiast, ,,heb ik het gevoel dat iedereen er enorm veel zin in heeft, er gaat nu al een soort virus door de stad.”

De producent roept alle Amersfoorters op mee te doen. ,,Je leert je buurt en buren beter kennen, waardoor je woon- en leefgenot verbetert. Buurtfeesten zorgen voor ontmoeting en verrassende contacten.”

Wie in dit jubileumjaar een buurtfeest wil organiseren, wordt extra geholpen. ,,Als je je aanmeldt bij de gemeente, wordt direct bekeken of er een vergunning moet worden aangevraagd”, aldus Van Engelenhoven. ,,Ook wordt dan bekeken of je in aanmerking komt voor een speciaal buurtfeestpakket met vlaggen, ballonnen, afzetlint, een checklist en nog veel meer materiaal. Verder staat een heel legertje aan buurtfeestadviseurs klaar om de organisatoren te voorzien van praktische tips.”

Een van die buurtfeestadviseurs is Vincent Tomassen, eigenaar van restaurant Merlot en al meer dan tien betrokken bij de buurtfeesten in de Gaardenbuurt in Nieuwland. ,,Als buurtfeestadviseur kijk je allereerst naar de bevolkingssamenstelling in de buurt is en vraag je je af wie er wonen, of er veel kinderen zijn of juist ouderen en wat ze leuk zouden vinden. Je kunt alleen iets met eten doen, of een borrel, maar ook kun je sport- en spelelementen toevoegen. Er zijn veel combinaties mogelijk.”

Tomassen benadrukt dat organisatoren het vooral simpel moeten houden. ,,Het initiatief moet eerst gedragen worden door een paar mensen uit de buurt. Als die een globaal idee hebben, kunnen ze het uitrollen. In de praktijk blijkt dat veel mensen het leuk vinden allerlei onderdelen te organiseren. En als je het in de buurt verdeelt, draagt iedereen zijn steentje bij en voelt iedereen zich erbij betrokken.”

Ook de kosten hebben de organisatoren in eigen hand, vult Van Engelenhoven aan. ,,Ze kunnen straks een inspiratiemap ophalen bij de informatiewinkel, met informatie over hoe en waar ze goedkoop spullen kunnen huren en kopen. En diverse ondernemers hebben al allerlei kortingen toegezegd.”

uInfo: www.amersfoort750.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie