Corderius wekt groene energie op + video

18 maart 2009 om 00:00 Nieuws

RANDENBROEK - Op het dak van het Corderius College zijn vrijdagochtend een windmolen en een zonnepaneel geplaatst. De christelijke scholengemeenschap doet volgend schooljaar mee aan een provinciale wedstrijd die leerlingen, hun ouders en docenten milieubewuster moet maken. Als voorbereiding daarop wekt de school nu al op milieuvriendelijke wijze energie op.

door André van der Velde

Onder toeziend oog van een aantal leerlingen dat bij het milieuproject betrokken is, worden vrijdagochtend met een grote kraan enkele zware pakketten het dak op gehesen. ,,Dit is een heel mooi project", zegt Thijs van Ruitenbeek (15) terwijl hij bekijkt hoe enkele technici druk in de weer gaan met de installatie van de molen en de zonnepanelen. ,,Ik ben benieuwd wat het de komende jaren aan energiebesparing oplevert. Ik had ook niet verwacht dat onze school hieraan zou meedoen, scholen hebben over het algemeen te weinig geld om echt in het milieu te kunnen investeren."

De 15 jarige Matthijs van den Hengel uit Leusden en zijn klasgenoot Jelmer Van Florestein (16) zijn het daarmee helemaal eens. ,,Het is heel leuk dat de school dit doet. Het is ook weer een wat anders. De school gaat nu echt met zijn tijd mee. Dat mocht wel eens gebeuren", lacht Matthijs. Echt milieuvriendelijk zijn ze nog niet, maar hun milieubewustzijn is groeiende. Jelmer: ,,Ik merk dat ik de pc steeds vaker uitzet als ik hem niet gebruik. Ook de stand-by knopjes doe ik uit. dat zijn al kleine veranderingen."

Docent scheikunde Nico van Dam hoort het allemaal tevreden aan. ,,We willen het project gebruiken als ingang bij leerlingen, docenten en familieleden om hun klimaatbewustheid aan te spreken. Iedereen is zich ervan bewust dat het niet goed gaat met het klimaat en iedereen vindt het erg dat de ijsberen door het ijs zakken, maar we moeten nu in onze eigen omgeving aan de slag om daadwerkelijk iets aan de klimaatverandering te doen. We kunnen niet langer werkeloos toekijken." Ook de buurt moet erbij worden betrokken. ,,Hoe weten we nog niet, maar we zouden omwonenden in elk geval een keer kunnen uitnodigen om over het project te vertellen."

In oktober vindt de aftrap plaats en staat de school een jaar lang in het teken van het klimaat. Het lesprogramma zal daarop zijn afgestemd. ,,Binnen de vakken aardrijkskunde, maatschappijleer, biologie en natuurkunde zal een aantal lessen, elk vanuit de eigen invalshoek, in het teken staan van de noodzaak goed met het milieu om te gaan", aldus Van Dam. ,,In ons siencelab komen straks ook displays te hangen met de gegevens over de energie die de panelen en de windmolen opbrengen. Aan de hand daarvan zullen leerlingen onder meer inventariseren wat het totale energieverbruik van onze school is."

De start van de wedstrijd moet een spectaculaire happening worden, compleet met bekende Nederlanders. Van Dam: ,,In Leusden hebben we weerman John Bernard wonen, wellicht kunnen we hem strikken voor een spreekbeurt."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie