Brand Elleboogkerk kost gemeente in ieder geval 750.000 euro

25 februari 2009 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De directe schade voor de gemeente Amersfoort als gevolg van de brand in de Elleboogkerk in 2007 bedraagt 750.000 euro. Het gaat daarbij om kosten die worden gemaakt voor de herbouw van de kerk. De gemeente is weliswaar verzekerd voor herbouw, maar heeft een eigen risico van 750.000 euro. De gemeente kan niet direct aansprakelijk worden gesteld voor eventuele claims van gedupeerden van de brand. Het is wel mogelijk dat gedupeerden proberen om SRO aansprakelijk te stellen voor de schade.

door John Spijkerman

Dit blijkt uit een raadsinformatiebrief die het college heeft gestuurd aan alle raadsleden. De gemeente heeft ook nog kosten gemaakt voor zaken als de huur van de steigers, het stutten van de kerk en sloopwerk. Deze kosten bedroegen tot dusver 500.000 euro. Het grootste deel hiervan wordt vergoed door de verzekeraar.

Wat de consequenties zijn voor SRO is op dit moment onduidelijk. De Stichting Amersfoort in C, haar verzekeraar en de eigenaren van de kunst en hun verzekeraars hebben de SRO aansprakelijk gesteld voor voor de schade. Ook de loodgieter die de werkzaamheden uitvoerde, is door deze partijen aansprakelijk gesteld.

Voor wat betreft de schade aan dagverblijf De Elleboog, naast de Elleboogkerk, zou in een civiele procedure maximaal 5000.000 euro schade uitgekeerd hoeven te worden als de SRO beschuldigd kan worden van 'onzorgvuldig handelen'. Dat heeft te maken met een bijzondere bepaling in de verzekeringsvoorwaarden voor brandschade: de Bedrijfsregeling Brandregres 2000. Delta Lloyd, de verzekeraar van De EIleboog heeft deze regeling ondertekend. Het betekent in dit geval dat er niet meer dan 500.000 euro kan worden verhaald. De verzekeraars moeten dan wel bewijzen dat SRO onzorgvuldig heeft gehandeld.

De claim van de Stichting Amersfoort in C, het Dordts museum en Sanderscollectie en hun verzekeraars bedraagt 4 miljoen. Het is niet bekend of deze verzekeraars de Bedrijfsregeling Brandregres hebben ondertekend. Als dat wel het geval is zou ook hier maximaal 500.000 euro kunnen worden verhaald.

In de raadsbrief schrijft het college: ,,Op dit moment is nog sprake van zoveel onduidelijkheden en onzekerheden, dat het lastig is om een inschatting te maken van de financiële gevolgen van de brand van de Elleboogkerk voor SRO en daarmee het eigen vermogen en de continuïteit van het bedrijf. Indien het daadwerkelijk kot tot een aansprakelijkheidsprocedure, kan het nog jaren duren voordat er een definitieve uitspraak is.''

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie