Commissariaat moet opnieuw kijken naar bezwaren

25 februari 2009 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - ,,Wij moeten de bezwaren van de gemeenteraad alsnog inhoudelijk in behandeling nemen. Dat kan theoretisch leiden tot een ander besluit'', zegt woordvoerder Evita Westfa van het Commissariaat van de Media (CvdM). De woordvoerder reageert daarmee op de uitspraak van de Raad van State waarin de Amersfoortse gemeenteraad werd aangemerkt als belanghebbend bij de toewijzing van de zendmachtiging in Amersfoort. Onbekend is nog de termijn waarbinnen de zaak opnieuw behandeld zal worden.

De Amersfoortse en Leusdense gemeenteraad hadden eerder het Commissariaat voor de Media geadviseerd de zendlicentie toe te wijzen aan RTV Eemstad. Maar het Commissariaat voor de Media besloot de zendmachtiging toe te wijzen aan Omroep Amersfoort. De gemeenteraad diende daartegen bezwaar aan, maar dat werd door het Commissariaat niet ontvankelijk verklaard: de gemeenteraad zou niet belanghebbend zijn. De gemeenteraad ging vervolgens in beroep gegaan bij de rechtbank, die het beroep ongegrond verklaarde. Ten slotte is de gemeenteraad in hoger beroep gegaan bij de Raad van State. De Amersfoortse raad is nu in het gelijk gesteld en de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft de eerdere uitspraak van zowel de rechtbank als het commissariaat vernietigd.

De Raad van State vindt dat de gemeenteraad van Amersfoort wél belanghebbend is. De redenatie is dat de gemeente subsidie betaalt voor lokale omroep. De hoogte van het subsidiebedrag hangt af van de kwaliteit van de organisatie en het beheer van Omroep Amersfoort. Daarom heeft de gemeenteraad financieel wel degelijk een belang bij de toekenning van zendtijd aan de lokale omroep, oordeelt de Raad van State.

De vervolgstap is dat het Commissariaat voor de Media het eerder door de raad ingediende bezwaar alsnog inhoudelijk moet behandelen. ,,Je gaat een bezwaarzaak opnieuw behandelen'', legt woordvoerder Westfa van het Commissariaat uit. In hoeverre dit nog invloed zal hebben op de huidige verleende zendmachtiging aan Omroep Amersfoort is niet duidelijk. ,,Het kan alles betekenen '' stelt Westfa. ,,Van zendtijd houden tot veranderen.''

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie