Kledingbank voorlopig uit kou

7 januari 2009 om 00:00 Nieuws

Voor de tussentijd heeft Portaal een groter noodaggregaat geplaatst en extra verwarmingselementen. Energiemaatschappij Eneco sloot de elektriciteit af nadat de politie op dinsdag 16 december een hennepplantage had aangetroffen in de fietsenstalling. Vanuit het schoolgebouw bleek illegaal elektriciteit te zijn afgetapt. Na de afsluiting kwamen acht anti-krakers in het pand en de Kledingbank zonder licht en verwarming te zitten.

KOPPEL - De Kledingbank aan de Keerkring 5 is uit de kou. Woningbouwcorporatie Portaal heeft een achterstallige energierekening betaald aan Eneco. Verwacht wordt dat er weer snel stroom zal zijn.

door John Spijkerman

Politievoorlichter Hogeveen vertelt dat er acht verdachten zijn. ,,Iedereen die er woont is verdacht. Het zou kunnen dat daarbuiten ook een verdachte is.’’ Wilfred Wouters woont al elf jaar in het pand. Hij erkent dat er van binnenuit het gebouw stroom is gehaald, maar vindt dat er nu te gemakkelijk met de beschuldigende vinger in de richting van de anti-krakers wordt gewezen. ,,Schuif ons het zaakje niet in de schoenen totdat de dader bekend is.’’ Hij wijst erop dat fietsenstalling met daarin de hennepplantage ook via de zijkant bereikt had kunnen worden.

Een aantal van de verdachten is inmiddels gehoord, bij een aantal moet dat nog gebeuren. Politievoorlichter Hogeveen verwacht de komende weken meer duidelijkheid in deze zaak.

Woordvoerder Leendert-Jan Ordelman van de Kledingbank heeft geen goed woord over voor diegenen die een hennepplantage zijn begonnen. ,,Voor de jongens die dat gedaan hebben weet ik wel een leuke straf. Laat ze hier maar kleren komen sorteren.’’

De Kledingbank bestaat in maart 2009 drie jaar en maakt gebruik van het pand aan de Keerkring 5 dat eigendom is van woningbouwcorporatie Portaal. De voormalige PABO staat op de nominatie om gesloopt te worden, maar in afwachting van verdere bouwplannen mag de Kledingbank een deel van het pand gebruiken en wonen er anti-krakers die een oogje in het zeil moeten houden.

Nadat de elektriciteit werd afgesloten, moest de Kledingbank vanwege het winterse weer worden gesloten. Het was te koud en donker in het gebouw: zonder verwarming en licht. Het was geen doen voor de dertig vrijwilligers en alle cliënten van de Kledingbank. Vijfendertig afspraken moesten worden geannuleerd. Mensen konden daardoor niet meer worden geholpen aan winterkleding.

Ook de anti-krakers die in het gebouw wonen, zaten zonder verwarming. Een noodaggregaat dat werd geplaatst door woningbouwcorporatie Portaal en er voor moest zorgen dat bewoners licht hadden en wat kacheltjes konden laten draaien, bleek onvoldoende om het hele gebouw te verlichten en te verwarmen.

Kledingbank-woordvoerder Leendert-Jan Ordelman ondernam actie in de richting van de gemeente. Hij deed een beroep op raadsleden en gemeentebestuur om de Kledingbank te helpen. Dat er aanvankelijk weinig gebeurde, had te maken met feestdagen en de jaarwisseling, dacht hij. Ordelman was bang dat de Kledingbank de aanwezige kleding zou moeten weggooien, als er niet snel een oplossing zou worden gevonden.

Met het nieuwe grotere noodaggregaat hoopt Ordelman voorlopig uit de brand te zijn. En over niet al te lange tijd wordt naar verwachting de stroom weer aangesloten. Maar de huisvesting van de Kledingbank aan de Keerkring is niet oneindig. Portaal wil het pand slopen. De woningbouwcorporatie kijkt al naar mogelijke andere plekken voor de Kledingbank. ,,Als we iets vinden, bieden we het aan’’, zegt Portaal woordvoerder Klomp. ,,Maar het moet wel kosteloos zijn.’’ Ordelman is intussen ook zelf op zoek naar een andere plek. ,,We gaan daarvoor ook ons eigen netwerk raadplegen. Wij zijn afhankelijk van hulp van anderen. Inkomsten hebben we niet, dus huren of iets dergelijks is een onmogelijkheid.’’

Voedselfocus, Kledingbank Amersfoort en Speelgoedbank Amersfoort zouden het liefst in één nieuw bedrijfspand zitten. De drie liefdadigheidsinstellingen hebben altijd goed met elkaar kunnen samenwerken, maar bleven desondanks vanuit aparte gebouwen opereren. Alles onder een gezamenlijk dak zou een bezoekje voor sommige mensen eenvoudiger maken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie