Ontmoet het Midden-Oosten bij Van der Linden

24 december 2008 om 00:00 Nieuws

In maart 1954 startte Jan van der Linden met zijn verkoopexpositie van Perzische tapijten. ,,Mijn vader was de eerste die het aandurfde om in een kleinere stad een tapijtwinkel te openen.”

AMERSFOORT - Voor Roj en Hanneke van der Linden zijn Oosterse tapijten een way of live. Toch gaan ze afscheid nemen van hun tapijten. Na 55 jaar sluiten ze de winkel, met pijn in het hart, maar ook met een hart vol mooie herinneringen aan een uniek product.

In de jaren vijftig zien de Perzische tapijten er nog heel anders uit dan vandaag. ,,Donkere kleuren en klassieke patronen. De kwaliteit was wel vergelijkbaar, alleen wordt een tapijt nu veel intensiever gebruikt dan vroeger en dan is ook een echt tapijt niet onverslijtbaar. Maar hun levensduur is nog steeds opzienbarend, die varieert van twintig tot zestig jaar.”

Op zijn twintigste neemt Roj van der Linden de zaak van zijn vader over. Er is veel veranderd in de 38 jaar dat hij aan het roer staat. Perzische tapijten komen allang niet meer uitsluitend uit Perzië ook Afghanistan, Tadzjikistan, Oezbekistan en zelfs India en China leveren tapijten. ,,Niet alleen de leveranciers zijn veranderd maar ook de tapijten zelf. Je ziet nu een veelheid aan patronen. Alles kan, van het klassieke tot strak modern en zelfs met abstracte motieven, zogenaamde tribals. Dan heb je ook nog de tapijten die gemaakt zijn van handgesponnen wol en gekleurd met plantaardige verven. Je kunt je voorstellen dat een dergelijk tapijt niet een superstrak uiterlijk heeft.”

De Van der Lindens kopen zelf, ter plaatse, in. ,,Ik selecteer ieder tapijt zelf en daarmee onderscheid ik me van de markt. Ik ga naar de bron, dat doet een importeur niet. Koop je bij een importeur dan moet je uit de bulk zoeken. Ik ga naar de kleine knopers, daar vind je de bijzondere tapijten.”, legt hij enthousisast uit. ,,Onze hele collectie is met liefde en kennis samengesteld. En zelfs nu we stoppen, hebben we begin dit jaar nog de nieuwe tapijten binnengekregen. Alles wat we in de winkel hebben is actueel.”

Van der Linden was een van de eerste ondernemers die lid werd van Care & Fair een initiatief tegen kinderarbeid. ,,Care&Fair zorgt voor het welzijn van de knoopsters en hun gezinnen.”

Ergens in het eerste kwartaal 2009 valt het doek definitief. Van der Linden raadt zijn klanten aan voor die tijd nog een tapijt aan te schaffen. ,,Met een mooi tapijt op de vloer heb je meer plezier van je geld, dan wanneer je het op de bank had belegd.”

Van der Linden Perzische Tapijten

‘t Havik 35

3811 EX Amersfoort

tel: 033 4617256

hvdl@lindentapijten.nl

www.lindentapijten.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie