'Minder woninginbraken in Kruiskamp met synthetisch DNA'

Nieuws

KRUISKAMP - Alle 2500 huishoudens in Kruiskamp ontvangen op woensdag 10 en dinsdag 16 december een pakket met een nieuw middel, waarmee ze hun waardevolle spullen onzichtbaar kunnen markeren. Het is een preventieve methode om woninginbraak tegen te gaan. Het middel wordt huis-aan-huis bezorgd.

Amersfoort is de derde stad in Nederland waar SelectaDNA wordt gebruikt met als bedoeling het aantal woninginbraken naar beneden te krijgen. De gemeente gaat ervan uit dat het aantal inbraken met minimaal dertig procent zal dalen. Burgemeester Van Vliet-Kuiper overhandigde woensdag het eerst exemplaar van aan Kruiskampbewoner Kirindongo, die aan het Neptunusplein woont.

SelectaDNA is een speciaal middel waarmee bewoners waardevolle spullen in hun huis kunnen merken. Het is een onzichtbare stof, die een uniek nummer bevat. Dat nummer is gekoppeld aan de eigenaar. Bij een inbraak wordt de kans groter dat de politie aangetroffen spullen kan koppelen aan de rechtmatige eigenaar. Met speciale ultraviolette zaklampen kan de politie zien of de apparatuur gemerkt is. De plek die gemerkt is, zal dan oplichten en er wordt een code zichtbaar die overeenkomt met de code van de bewoner in kwestie. Het middel kan bijdragen tot de aanhouding en vervolging van een verdachte van inbraak en/of heling. Omdat een inbreker op die manier snel tegen de lamp loopt, wordt de kans op woninginbraken kleiner.

Het middel wordt al gebruikt in Venraaij en Rotterdam. In andere steden zijn de eerste resultaten positief. De kosten bedragen 130.000 euro en worden betaald door de gemeente en de woningbouwcorporaties Portaal en Aliantie Eemvallei. Het project is een initiatief van en mogelijk gemaakt door woningcorporaties de Alliantie Eemvallei en Portaal Eemland, politie Eemland zuid, provincie Utrecht en gemeente Amersfoort.

Het doosje waarin het middel zit, wordt huis aan huis verspreid. Als bewoners op een van de twee dagen niet thuis zijn, kunnen ze het DNA-pakket ophalen bij het wijkcentrum of bij de buurtbeheerder van de corporatie. Daarover worden zij per brief geïnformeerd. Meer informatie over de werkwijze van SelectaDNA is te vinden op www.selecta-dna.nl.

advertentie