Loodgieters Armandobrand niet vervolgd

Nieuws

AMERSFOORT - Het Openbaar Ministerie gaat de twee loodgieters die op 22 oktober 2007 werkten aan het dak van de Elleboogkerk, niet vervolgen. Er is te weinig bewijs voor een strafrechtelijke veroordeling, meent het OM. Een veroordeling vanwege 'brand door schuld', is volgens het OM niet te verwachten. Er komt geen nader strafrechtelijk onderzoek naar de gebeurtenissen rond de brand op 22 oktober 2007.

Onder leiding van het openbaar ministerie Utrecht hebben politie en het Nederlands Forensisch Instituut onderzoek gedaan naar de oorzaak van de brand in de Elleboogkerk in Amersfoort op 22 oktober 2007. Er werd gekeken naar het werk van de loodgieters die kort voor het ontstaan van de brand werkzaamheden aan het dak van de Elleboogkerk hebben verricht en naar mogelijke andere (technische) oorzaken. Conclusie van met name het technische onderzoek is dat een andere (technische) oorzaak dan het werk van de loodgieters niet uit te sluiten is.

Alhoewel er vraagtekens blijven bestaan is er volgens het OM ook onvoldoende strafrechtelijk bewijs dat de loodgieters 'aanmerkelijk onvoorzichtig en/of onoplettend' te werk zijn gegaan,'' schrijft plaatsvervangend hoofdofficier van Justitie H.E. Hoogendijk in een brief die dinsdagmiddag werd verspreid onder omwonenden en andere direct betrokkenen bij de Elleboogkerk.

Het OM zegt te onderkennen dat het ontbreken van een oorzaak van een dergelijke grote brand, die voor de stad Amersfoort een groot verlies betekent, niet bevredigend is. Zonder duidelijke oorzaak zijn er geen lessen voor de toekomst te trekken en blijft de vraag hoe de brand voorkomen had kunnen worden, onbeantwoord.

advertentie