'Gebied kent z'n wijkagent niet'

10 oktober 2008 om 00:00 Nieuws

De discussie over de wijkagent werd aangezwengeld door VVD-raadslid Koos Voogt. Hij was boos over het positieve beeld over wijkagenten dat het college van B en W schetst. Dat strookt niet met de werkelijkheid, vindt hij. De praktijk is dat burgers zelden of nooit een wijkagent zien en dat er geen vervanging is als een wijkagent ziek of afwezig is. En wat betekent het als een wijkagent 90 procent van zijn tijd aan de wijk besteedt? Hoeveel procent is hij dan ook in de wijk?

AMERSFOORT - Negentig procent van hun tijd besteden de 23 Amersfoortse wijkagenten aan de wijk. Maar waarom klagen veel burgers dan dat ze nooit een wijkagent zien? De gemeenteraad sprak vorige week over de inzet van wijkagenten. Maar hoeveel tijd wijkagenten echt op straat doorbrengen, bleef onduidelijk.

door John Spijkerman

,,Burgers ervaren dat er geen 'blauw' in de wijk is'', meende CDA-raadslid Van Bekkum. Hij pleitte voor een efficiëntere tijdsbesteding en minder bureauwerk voor wijkagenten. Ook SP-raadslid Wiersma pleitte voor minder administratieve rompslomp. GroenLinks raadslid Van 't Erve ziet de wijkagent niet als wondermiddel. ,,De tijden zijn veranderd. Het werkt niet meer zo, dat mensen braaf en netjes zijn als ze een wijkagent zien.''

Volgens burgemeester Van Vliet heeft de gemeenteraad afgezien van het aanwijzen van hotspots gebieden die extra aandacht krijgen van de politie, red. weinig te vertellen over de inzet van wijkagenten. Ze vindt dat de politie in de binnenstad en in de hotspots juist heel zichtbaar is. Sinds de inzet van bikerteams is er veel meer blauw op straat. Eigenlijk heeft Amersfoort helemaal niet te klagen als het gaat om het aantal wijkagenten, vindt Van Vliet. ,,We zijn eigenlijk al overbediend.''

Districtschef Lemereis relativeerde de onvrede. ,,Ik vind dat we er als Regio Eemland Zuid hartstikke goed voorstaan. We hebben ook nog drie jeugdwijkagenten en een wijkagent voor hotspots, hennep en één voor de veelplegers.'' Vroeger lag het accent op handhaving, toezicht en surveilleren, vertelde Lemereis. ,,Tegenwoordig is de wijkagent de spil in het wijkwerk.'' Voor administratieve ondersteuning kan de wijkagent gebruikmaken van het wijksecretariaat. Hoeveel tijd wijkagenten echt op straat doorbrengen, zei hij niet.

De werkzaamheden van de wijkagenten kunnen worden aangevuld met die van de eigen gemeentelijke handhavingsorganisatie, vond de burgemeester. ,,We moeten een brug slaan tussen de politie, de welzijnswerkers en de handhavers.'' De discussie in de raad krijgt een vervolg als de inzet van wijkagenten wordt bekeken in samenhang met de inzet van gemeentelijke toezichthouders.

,,Het gebied kent z'n wijkagent niet goed genoeg'', volhardde VVD-raadslid Voogt. ,,Daar moet iets mee gebeuren.'' BPA-raadslid Van Wegen stelt voor het maandelijkse spreekuur van de wijkagent weer in te voeren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie