Carportperikelen in Vathorst

8 oktober 2008 om 00:00 Nieuws

Barry had als eerste in de zomer van 2003 zijn carport dichtgemaakt. Aan alle zijden afgedicht met een schutting en een dichte overkapping om de auto onder te zetten. De carport was vooral bedoeld om een stuk veiligheid voor de kinderen te creëren. De auto stond ’s avonds lekker droog en de kinderen konden overdag tijdens een regenbui onder de carport droog buiten blijven spelen. ,,Als de aannemer het als meerwerk bij het huis aanbiedt, zal het qua vergunningen wel goed zitten”, dacht hij, maar de werkelijkheid was helaas anders.

‘Gemeente moet het antwoord schuldig blijven’ VATHORST - Als Barry van ’t Westeinde vooraf had geweten wat hij zich op de hals zou halen met zijn carport, was hij er misschien niet eens aan begonnen. In februari 2003 betrok hij zijn nieuwbouwwoning aan de Snijdersberg in Vathorst. De aannemer die zijn huis had gebouwd, bood hem de optie aan om als meerwerk een carport bij zijn huis aan te bouwen. Gezien de hoge prijs zag Barry daar vanaf. ,,Die carport bouw ik zelf wel”, bedacht hij, zonder te weten welke gevolgen die beslissing zou hebben. Dankzij alle perikelen heeft hij inmiddels zijn carport weer afgebroken.

door Tim van der Hammen

Medio maart vorig jaar werd er door de gemeente Amersfoort een controle in de wijk uitgevoerd, drie jaar nadat de carport was gebouwd. Barry kreeg een schrijven van de gemeente dat niet aan de vereiste vergunningen was voldaan. Barry’s schoonvader, projectontwikkelaar, hielp hem met het schrijven van een verweerbrief met het verzoek aan de gemeente om hem de vergunningen voor zijn carport te verlenen. De aanvraag werd door de gemeente afgewezen, maximaal 15 procent van de grond achter het huis mag overdekt worden.

Voor de balken, die hoger dan twee meter boven de schuttingen waren geplaatst om de overkapping van de carport te dragen, dient een vrijstelling te worden aangevraagd van 700 euro. Bovendien wordt een onderscheid gemaakt tussen een carport en een overkapping. Bij een carport dienen twee zijkanten te worden open gelaten, bij een overkapping moet minstens een kant opgelaten zijn. Dat kan aan de tuinkant of aan de straatzijde zijn.

Rondkijkend in de wijk komt Barry nu allerlei varianten op bouwwerken tegen, van carports, pergola’s tot overkappingen, waarvoor wel een vergunning is verleend. ,,Ik heb het gevoel dat er met verschillende maten wordt gemeten, in de correspondentie met de gemeente kom ik ook allerlei tegenstrijdigheden tegen.” In de buurt zijn al 15 verschillende variaties te vinden, die heeft Barry zelf keurig in kaart gebracht.

Zo langzamerhand ziet Barry door de regels het bos niet meer. De overkapping van de carport heeft hij afgebroken, om boetes van de gemeente te voorkomen. ,,Zelfs heb ik bij de gemeente de vraag neergelegd om mij van advies te dienen en aan te geven wat in mijn situatie wel mag. Hierop moet de gemeente het antwoord schuldig blijven”, vertelt een teleurgestelde Barry. De correspondentie tussen Barry en de gemeente duurt al twee jaar. De sector Stedelijke Ontwikkeling & beheer van de gemeente Amersfoort was niet bereikbaar voor commentaar.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie