De Kampanje verliest kort geding

1 oktober 2008 om 00:00 Nieuws

De Kampanje in Amersfoort is een school voor basis en voortgezet onderwijs en is een zogenaamde democratische school. Studenten bepalen er zelf hun lesprogramma. De school weigerde mee te werken aan een onderzoek van de onderwijsinspectie. Zo’n onderzoek is voor iedere school verplicht. De Onderwijsinspectie moest daarna de leerplichtambtenaar in Amersfoort en Leusden melden dat de Kampanje geen school is volgens de leerplichtwet. De ambtenaar schreef de ouders een brief dat ze voor 1 oktober hun kinderen moesten onderbrengen bij een erkende instelling. Anders zouden boetes volgen. De Kampanje vindt dat die brief grote gevolgen heeft en de toekomst van de school in gevaar brengt. De school stapte naar de rechter en eiste dat de brief zou worden ingetrokken. Maar de schoolleiding stond eerst al voor de moeilijke juridische taak om aan te tonen dat het een besluit is. Volgens de inspectie is het gewoon een mededeling aan de leerplichtambtenaar. Omdat deze mededeling voor de school, voor de ouders voor de leerlingen zeer grote gevolgen heeft, is het feite een besluit, betoogde de vertegenwoordigster. De Kampanje beriep zich nadrukkelijk op de vrijheid van onderwijs.

AMERSFOORT - De Amersfoortse school de Kampanje heeft haar kort geding tegen de Onderwijsinspectie verloren. De bestuursrechter in Utrecht bepaalde dinsdag dat de Kampanje een brief van de inspectie niet kan aanvechten.

De bestuursrechter liet een week geleden weten eerst over de kwestie na te moeten denken. Dinsdag besloot hij dat tegen deze brief geen rechtszaak mogelijk is. Het is in zijn ogen een mededeling aan de leerplichtambtenaar die daar vervolgens iets mee kan doen.

De rechter heeft zich overigens niet uitgesproken over de status van de school. Dat zal hij nog doen, de bodemprocedure loopt nog.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie