Jamais Vu is meer dan een winkel

29 oktober 2008 om 00:00 Nieuws

Kranten zijn nog achter de ramen geplakt. Binnen hangt de penetrante geur van verf in het vertrek. De verbouwing is nog in volle gang, maar het is al goed te zien hoe de winkel er uit gaat zien. Vlakbij staan enkele tafels vol met producten die binnenkort worden verkocht: kandelaren, standbeeldjes en handgeschilderde schalen in allerlei kleuren.

BINNENSTAD - Trendy interieurwinkel Jamais Vu aan de Kortegracht 6 gaat zaterdag 1 november feestelijk open. De familie Amiryany is eigenaar van de winkel en alle leden van het gezin zullen hun steentje bijdragen. ,,Waarom de hele familie?” herhaalt Nima Amiryany de vraag. ,,Omdat het een echte familiewinkel wordt. Wij gaan er met z’n vijven om de beurt in werken.”

door Peter Koelewijn

Alleen Nima Amiryany is in de winkel aanwezig. Hij heeft er al het vertrouwen in dat Jamais Vu een plekje in de Amersfoortse binnenstad zal veroveren. Zo vol vertrouwen dat een deel van de jaarwinst van de winkel aan een goed doel wordt geschonken. ,,De decoraties die wij gaan verkopen zullen tegelijkertijd exclusief maar betaalbaar zijn”, vertelt hij. ,,Vandaar ook de naam: ‘Jamais Vu’. In het Frans betekent het ‘nooit gezien’, en dat willen we met deze winkel bereiken. We willen iets unieks plaatsen in de binnenstad.” De kans dat andere winkels dezelfde producten gaan verkopen bestaat weldegelijk, maar hij maakt zich daar geen zorgen over. ,,Dan komen er alleen maar meer mensen speciaal naar Amersfoort toe voor trendy decoraties.”

Jamais Vu zal in de toekomst ook een podium moeten gaan bieden voor (beginnende) Amersfoortse kunstenaars. Hoe zo’n veelzijdig idee tot stand is gekomen? De mede-eigenaar is bescheiden en geeft de meeste lof aan zijn vier broers en zussen. ,,We hebben allemaal iets met de laatste mode en trends. Vroeger kwam ik wel eens thuis en dan was de hele woonkamer opeens anders ingericht. Er is ook uitgebreid over het concept nagedacht. Mijn oudere zus Sara is bijvoorbeeld verkoopadviseur terwijl mijn jongere zus Samira kapster is. Met die verschillende interesses en vakgebieden hebben we veel kennis over hoe een designwinkel gerund moet worden.”

In 1994 emigreerde de familie Amiryany van Iran naar Nederland. Bijna veertien jaren zijn voorbij en Nima is Nederland sindsdien als een tweede vaderland gaan beschouwen. Momenteel probeert hij te promoveren aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Daarvoor voltooide hij een masterstudie Bedrijfswetenschappen. ,,Misschien dat ik één dagje in de week in de winkel kan werken”, aldus Amiryany. ,,De andere dagen zullen mijn broers en zussen in de winkel staan. We doen deze winkel als extraatje erbij. Gewoon omdat we het zo leuk vinden.” Jamais Vu is niet het eerste bedrijf waaraan hij heeft meegeholpen met opzetten. Amiryany is ook een tijdje baas geweest van een bescheiden taxiservice.

,,Ik zeg altijd maar zo: Je moet honderd procent achter alles staan dat je doet in het leven”, vertelt hij. Als alles voorspoedig verloopt, opent Jamai Vu zaterdag 1 november haar deuren. Het is nog niet bekend wanneer de familie Amiryany begint met kunstexposities.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie