‘Lieve Vrouwtje’ valt goed in smaak

22 oktober 2008 om 00:00 Nieuws

Het is een gezellige drukte in de passage van het Sint Pieters en Bloklands Gasthuis. Terwijl smartlappenkoor Smartofore allerlei stemmige levensliederen ten gehore brengt, maken de bewoners, enkele hyvesvrienden van de burgemeester en tal van media zich op voor de proeverij. Bakker Tjitte van der Meer en zijn zoon Dennis wachten licht gespannen af welk van de drie door hen ontwikkelde recepten het lekkerst wordt gevonden.

AMERSFOORT - In het Sint Pieters en Bloklands Gasthuis vond dinsdagmiddag een bijzondere verkiezing plaats. Brood- en banketbakkerij Van der Meer had drie soorten koekjes ontwikkeld en de bewoners van het verzorgingshuis wachtte de niet makkelijke taak het lekkerste ‘Lieve Vrouwtje’ te kiezen. Dat speculaasje, dat de vorm heeft van de Onze Lieve Vrouwetoren, is dan het ‘officiële’ Amersfoort 750-koekje.

door André van der Velde

Na een korte toespraak van burgemeester Albertine van Vliet, speelt (een deel van de) de Amersfoortse jazzband Dutch Treat het speciaal voor de gelegenheid geschreven ‘Koekjeslied’. ,,Oh, ik wil een Amersfoorts koekje zijn/ een Amersfoorts koekje zijn/ dan maak ik iedereen blij”, zingt zangeres Nynke Geertsma op de melodie van My funny Valentine. Ondertussen gaan grote schalen vol met de brosse lekkernijen door de zaal en ziet burgemeester Van Vliet er hoogstpersoonlijk zelf op toe dat iedereen voorzien wordt.

Al dan niet aangespoord door Dutch Treat (,,Dus kom en neem een flinke beet/ denk niet aan jouw dieet”), happen de aanwezigen toe. ,,Ze zijn allemaal heel lekker”, zegt een bewoonster, die het maar wat lastig vindt de beste van de drie te bepalen. Een tafelgenote van haar heeft wel een uitgesproken mening. ,,Ik vind nummer 2 het lekkerst”, zegt ze stellig, terwijl ze geconcentreerd en met een kritisch gezicht nummer 3 proeft.

Als iedereen is uitgeproefd worden de stemformuliertjes opgehaald en kan het stemmen tellen beginnen. Ondertussen wordt contact gezocht met New York. Leerlingen van de Amersfort School in die stad mochten namelijk in het kader van het uitwisselingsproject AnyTime ook het lekkerste koekje kiezen. Any, het blondharige symbool van het project, had vorige week donderdag speciaal 120 zorgvuldig ingepakte koekjes naar New York gebracht.

Dan is het moment van de uitslag aangebroken. De jonge New Yorkers vinden koekje 3 veruit het lekkerst. In Amersfoort wint nummer 2, maar een simpele optelsom leert dat koekje 3, de overtuigende winnaar is. Bakker Dennis van der Meer is tevreden met de uitslag en hoewel bakkers niet scheutig zijn iets over hun recepten te vertellen, wil hij wel kwijt dat er chocolade inzit. ,,Evenals suiker, om het koekje bros te maken. Koekje 2 heeft een lichte mokkasmaak en in de eerste zit anijs. Meer valt er niet over te vertellen”, glimlacht hij. Hij had overigens wel verwacht dat het een nek-aan-nekrace zou worden tussen nummers 2 en 3. ,,In de VS zijn ze gek op chocolade, dat gaf de doorslag in de keuze. Maar het is dan ook een heerlijk koekje.”

Het ‘Lieve Vrouwtje’ wordt volgend jaar onder meer aan de verzorgingshuizen in Amersfoort geschonken en er zal ook een groot, gevuld exemplaar op de markt komen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie